Vox na Jennings Foto’s (England 1968-1992)

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

Na het ontslag van JMI oprichter Tom Jennings door de Royston Group in september 1967 werd Reg Clark aangesteld als Sales and Marketing Director.
De Royston Group  was eigenaar van 24 bedrijven waarvan nog slechts enkele winstgevend: Jennings Musical Industries, Vox Sound Equipment Ltd en Burndepts Electronics Ltd . Omdat Tom Jennings zijn ontslag aanvocht en won, behield hij het recht op de naam JMI. Daarom werd rond 1968 de naam op de Vox producten gewijzigd van JMI naar VSEL en werd de toevoeging  “a JMI product” omgezet naar “a Vox product”.
Na het omvallen van Royston kwam Vox in maart 1969 onder bewindvoering te staan, maar werd in bedrijf gehouden tot en na de verkoop aan The Corinthian Bank eind 1969.
Het merk Vox kwam in een moeizame periode met opvolgende overnames, wijzigingen in modellen en assortiment, gevolgd door verwerken van oude voorraden interne en externe onderdelen. Daardoor zijn serienummers, typeplaatjes en panels niet altijd even consistent en door elkaar gebruikt. 
Britse Vox producten uit de periode na Jennings 1968-1992 zijn herkenbaar aan een typeplaatje op het cabinet met daarop “Vox Sound Equipment Ltd.,  Vox Sound Ltd, Vox Sound Limited, Vox Limited of Vox Amplification Limited” en tevens “Made in England”. Ook zijn er typeplaatjes waarop beide kenmerken blanco zijn gelaten. Rechts onder op het escutheon panel staat de aanduiding “a Vox product”. 
Onderstaand op deze pagina wordt een zo juist mogelijke beeld geschetst van de Britse post JMI producten en hun kenmerken.

In de USA ging Vox Thomas zijn eigen weg na het JMI tijdperk met hoogtechnische solid state versterkers en een nieuwe catalogus “The New Sound for the New Scene” met daarin nog 2 Italiaanse gitaren uit de voormalige collectie en een nieuwe  Voxtone lijn met een serie Japanse gitaren. Meer hierover staat op de pagina Vox Thomas Foto’s (USA 1965-1971).
In 1993 kwam het merk Vox uiteindelijk in handen van Korg, waarna nieuwe impulsen en veelal in Azie geproduceerde producten ontstonden. Meer hierover staat in de rubriek Vox Korg Foto’s.

De uitgebreide Vox na Jennings historie 1969-nu is te lezen door te klikken op dit Word document: The Vox after Jennings history NL

 

Vox Sound Equipment Limited / Corinthian Securities (1968-1969).

Doorstart en overbrugging door voormalige Royston managers Cyril Windiate en Reg Clark.

Productie voortgezet in de West Street Factory in Erith (Kent), opwerken onderdelenvoorraad.

Accent op verdere ontwikkeling  Solid-State samen met US Vox en vrijwel ongewijzigde productie AC30 en AC50 met US logo.

Vox VSEL versterkers.

Vox VSEL gitaren doorlopend naar VSL tijdvak (1968-1972).

In de JMI catalogus van 1966 stonden nog 32 gitaarmodellen, 13 solid body’s, 8 semi-acoustics en 11 acoustics. De meeste van deze gitaren werden door VSEL uit het assortiment geschrapt. In 1969 bleven er slechts 8 in Italie gebouwde Vox gitaren over in de nieuwe “The Coming of the Giants” catalogus. De VG Jumbo acoustic, Jumbo Country & Western en Folk 12 in acoustic en electric versie, de semi-electric Lynx en Cougar Bass (nu beide met Phantom neck) en de solid Bulldog. De Italiaanse  EKO uitvoering werd door VSEL over het algemeen versoberd. Nieuw in de catalogus waren de  kwaliteitsgitaren van Japanse makelij de VG2 (Gibson Les Paul kloon) en de VG6 (Gretsch Country Gentleman 6122 kloon) aangevuld met een VG4 bas en VG12 12 string met dezelfde bodies. Deze Japanse serie wordt beschouwd als de beste Vox gitaren ooit.  Later in 1971 kwam de SG200 en SG200 Bass (Gibson kloon) erbij waarvan bekend is dat deze werden gemaakt bij Matsumoku in Japan. 
In 1970 werd Vox verkocht aan de Birch Stolec Group , de naam werd gewijzigd in Vox Sound Ltd (VSL).  Stolec had weinig met gitaren getuige de weergave in contouren zonder plaatjes in de 1971 catalogus.
VSL kwam opnieuw onder bewindvoering en werd eind 1973 als “Vox Sound Limited” voortgezet door Dallas CBS-Arbiter, die nam geen Vox gitaren meer in het assortiment op.

 

Vox Birch-Stolec / Schroder Bank (1970-1972).

Start Vox Sound Ltd door John Birch en George Stowe van de Stolec Group, tevens fabrikant van Lemark transformatoren.

Productie in Hastings (Essex), assortiment beperkt tot enkele orgels en de AC30, nieuw chassis met PC board en US logo.

Eigen ontwikkelingen van versterkers en speakersystemen met wisselende impedantie voor stacks.  

Vox CBS-Arbiter (1973-1978).

Start Vox Sound Limited door Ivor Arbiter, partner van Fender importeur CBS-Arbiter.

Gestructureerder productiemodel bij Dallas Music Industries in Shoeburyness (Essex).

 Reg Clark keert terug en Tom Jennings wordt consultant en even later Managing Director.

De AC30 herkreeg de oude constructies, een groot deel van het assortiment kwam terug en introductie van nieuwe modellen ontstond.

Vox Rose Morris (1979-1992).

Start Vox Limited bij overname door Rose-Morris, bij het aflopen van hun contract als Marshall distributeur. 

Productie voorgezet bij Dallas Music Industries in Shoeburyness (Essex) tot 1984.

Vervolgens bij Audio Factors  in Pudsey bij Leeds tot 1989.

Start Vox Amplification Limited in 1990, productie bij Precision Electronics in Wellingborough (Nottingshamshire) tot 1992.

Dick Denney ondersteunt de ontwikkeling van de 30th Anniversary Limited Edition Serie in 1990.

Start UK distributie van Japanse Korg producten in 1990.  

Vox Rose Morris versterkers.

Vox Rose Morris gitaren.

Rose Morris besloot in 1982 om na 10 jaar weer een nieuwe lijn Japanse Vox gitaren (by Matsumoku) uit te brengen: Model 24 (Gibson kloon), Model 25 (Fender kloon) en Model Bass, allen in Standard en Custom uitvoering. Later rond 1985 werden deze Modellen vervangen door een aanvankelijk Japanse White Shadow lijn en de White Shadow M series, waarvan de productie uiteindelijk overgebracht werd naar Korea.