Egmond licentie gitaren Tolchin

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De samenstelling van alle Egmond pagina’s op deze site is mede mogelijk gemaakt door de enthousiaste medewerking en adviezen van Hans Pijnenburg, die vroeger in de Egmond organisatie werkzaam was als all-round medewerker in Best en als eindcontroleur in Boxtel. Wij zijn Hans daarvoor zeer dankbaar en erkentelijk. Meer over Egmond is te vinden op: https://www.facebook.com/groups/Egmondgitaarmuseum/ , waar Hans momenteel beheerder is.

Egmond licentie gitaren Tolchin lijn (1976-1983).

Het Amerikaanse Tolchin Instruments Company was met zijn divisie Tolchin lnstruments Europe BV eigenaar van gerenommeerde Europese muziekfabrieken van blaasinstrumenten tot gitaren (Höfner). Dit concern investeerde in het noodlijdende Egmond merk en nam een groot deel van de aandelen over van de Egmond familie, die uit het bedrijf stapte. 
Via Tolchin vestigde de C.F. Martin Company in 1976 een eigen faciliteit in Best en liet daar 6 door Martin ontworpen hoogwaardige gitaren in licentie produceren voor de Amerikaanse markt onder de naam Vega. Zij waren bedoeld als kwalitatieve middelmoot tussen hun dure Amerikaanse lijn en de relatief goedkope Japanse Sigma gitaren van Martin. Tolchin leverde daarnaast zelf soortgelijke Alpha en eenvoudiger Alfesta en Jester gitaren. Al deze merken werden naast de reguliere Egmond gitaren onder een dak geproduceerd.
Echter in 1977 stopte C.F. Martin & Co al na 1,5 jaar de samenwerking in een krimpende markt. In de eigen Martin fabriek liep de productie terug en de Amerikaanse vakbonden eisten middels staking sluiting van de Nederlandse productie die kampte met de hoge kwaliteitseisen van C.F. Martin.
Door het staken van de Martin productie en verdere daling van de afzet was er bij Egmond een grote voorraad gitaren en half componenten aanwezig die niet meer voor Vega gitaren  konden worden toegepast. Die voorraden werden opgewerkt aan de andere labels, waardoor er verschillen ontstonden bij gitaren van hetzelfde model. 
Gitaren voor het Britse concern Boosey & Hawkes, tot dan UK importeur van Vega gitaren, kregen de naam Roderich Paesold, vernoemd naar een Duits bedrijf uit de Boosey en Hawkes groep. Aanvankelijk in Best, maar die productielocatie verhuisde begin tachtiger jaren met enkele Egmond machines en een 15 tal ex-werknemers naar de WSD locatie De Singel in Boxtel onder de vlag van Tolchin lnstruments Europe BV en stopte daar in 1983.

Vega gitaren

In 1976-1977 werden in een eigen C.F. Martin productielijn bij Egmond in Best 6 acoustische Western steelstring modellen in licentie gebouwd conform het ontwerp en de hoogwaardige kwaliteitscontrole van dit grote Amerikaanse merk. Dat waren de Vega V-244, V-445, V-446, V-448, V-646 en de V-845. Sommige modellen hadden meerdere uitvoeringen zoals de 12 snarige V12-445 en de V-646-S met pearl inlays. Vega gitaren die niet helemaal aan de hoogste kwaliteitseisen van Martin voldeden, werden veelal van een Alpha sticker voorzien en eveneens als kwaliteitsgitaar verkocht met een Alpha typenummer uit de A-600 reeks.

Alpha gitaren

Naast de Vega licentiemodellen voor CF Martin werden er op dezelfde hoogwaardige productielijn Alpha gitaren in Best geproduceerd. Een vijftal klassieke nylonstring gitaren en een zestal Western steelstring gitaren, gelijk aan de Vega modellen. De klassieke lijn kreeg de nummers A-100 t/m  A-500, aangevuld met de A-250, A-450 en A-550 die alleen en andere (satin)  lakfinish kregen. De 6 Western gitaren kregen nummers tussen A-680 en A-690. De Vega productie die niet 100% voldeed aan de hoge kwaliteitseisen van CF Martin werden via een sticker omgedoopt als Alpha. Nadat de vestiging in Best was gesloten werd de klassieke lijn verder geproduceerd in Boxtel.    

Alfesta gitaren

Het Alfesta merk werd met iets eenvoudiger materialen als goedkopere variant gebracht in combinatie met het Jester label. 

Jester gitaren

Het merk Jester is eigendom van Jay Associates International, Pennsylvania USA en opgestart door oud Martin medewerkers.  Een aantal Alfesta gitaren werden voorzien van het Jester label en vanuit Boxtel geleverd voor o.a. de Amerikaanse en Deense markt. Er zijn ook Jester gitaren in Roemenie gemaakt, mogelijk in samenwerking met Tolchin/Egmond. 

Roderich Paesold gitaren

Nadat Martin de Vega productie stopte liet het grote Britse concern en Vega importeur Boosey & Hawkes (B&H) zelf kwaliteitsgitaren produceren bij Tolching/Egmond in Best en Boxtel onder het label van deze Duitse fabrikant van violen (sinds 1848) uit de B & H groep: Roderich Paesold, die eerder al bouwpaketten voor violen had geleverd aan Egmond. In 1994 trad ook Höfner toe tot de B & H groep.