Echo’s Aziatisch

 Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

De echo’s van de “grote” Japanse merken  Roland, Boss en Ace-Tone staan op de eigen Roland pagina onder de rubriek “Shadow Music Gear Overig v”. Onderstaand is een directe link naar deze echo’s beschikbaar.

Deze pagina is Under Construction en zal binnenkort veel meer foto’s bevatten.

Overige Japanse en andere Aziatische echo’s met en zonder band of schijf.

De echo’s van Roland, Boss en Ace-Tone zijn te vinden op de pagina “Roland Foto’s (Japan)”  (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/roland-gear/) , onderstaand alle andere Japanse producten.

Alessis

Guyatone incl. Rexer

Korg

Melos

Melos produceerde onder eigen label maar ook meerdere types voor andere labels hetgeen vaak op de printplaat herkenbaar is.
Als voorbeeld een beeld over de Melos DE-1 (Digital Echo maar feitelijk analoog met Panasonic MN3005 BBD chip) die werd geproduceerd voor veel andere merken. De meeste waren versies hiervan bevatten variaties in merknamen, typenummers, displays en knoppen, sommige hadden een uitbreiding met een reverbcircuit.
Onder meer de volgende toestellen zijn geproduceerd bij Melos op basis van de DE-1:
Stage DE-1, Better Echo Chamber EC444, Continental Echorder EC444, Gemini Echorder EC444, Maplin Echorder EC444, Maplin Echorder E44, Audiotek EC-555, BST Analogue Echo MCE 550, Echoman EM-150, Electra EP 100, Eli Analog echo SL-4040, ERS ECH-802, Evans Echopet EP50, Evans Echopet EP-100, Europsonic ECH-802, JHS Echotec ET-100, Monacor EMM-1000, Monacor EMM-1200, Monacor EMM-2000, Mondivox Echo Chamber, PHONIA EC-400, Phonic Echorder PH8020, Redson DU-104A, VANTAGE EM650.

Mirano

Evans, Ryan en Multivox.

Evans Corporation in Tokyo bouwde vele “Sound Creator” Evans en Ryan echo’s in de stijl van en in competitie met de Roland Space Echo’s. Tevens produceerden zij nagenoeg dezelfde echo’s voor andere (semi) Japanse labels als Multivox, alsmede onder het Amerikaanse Electra (van St. Louis Music Company) en het Duitse Solton label.  Zie hiervoor de betreffende landen. Bandecho’s van Maxon bevatten Evans onderdelen.

Evans

Ryan

Multivox

Multivox was een Amerikaanse divisie van Peter Sorkin Music Company voor de productie van effecten en versterkers voor de Amerikaanse markt in Japan.

Elk, Maxon en Ibanez

Ibanez levert tal van instrumenten waaronder gitaareffecten die elders werden geproduceerd. 
Zo werden de bandecho’s van  Elk afgenomen met hetzelfde typenummer en alleen een ander logo. De analoge en digitale Ibanez effecten werden gebouwd bij Nisshin Onpa, ook bekend als Maxon.
Door  Nisshin Onpa werden sinds 1969 pedalen en traditionele delay- en reverb toestellen van hoge kwaliteit gebouwd voor meerdere merken en ook onder de eigen merknaam Maxon. Omdat Ibanez de grootste klant van Nisshin Onpa werd, verschenen meerdere Maxon toestellen van 1974-2002 ook met Ibanez label in dezelfde uitvoering en  typenummer. Het assortiment overlapt elkaar grotendeels, al bleven enkele typenummers exclusief of  anders.
Na het vervallen van Maxon patenten ging Ibanez steeds meer elders klonen produceren tot in 2002 de samenwerking volledig stopte. Maxon deed geen concessies aan de kwaliteit en ging de eigen merknaam van betere marketing voorzien waardoor zij nog steeds pedalen leveren van de hoogste kwaliteit. 

Elk

Maxon

Ibanez

Denon

Professionele Denon bandecho’s hebben een gelagerde 1/2 inch bandloop van 130 cm met speedcontrol en 4 weergavekoppen met regelbaar volume.

Eli 

Eli producten werden gemaakt in Taiwan. Er was samenwerking met Melos en verband met o.a. merken als Univox, Unicord, Renkforce en de beginnende Zoom Corporation.

Yamaha

Yamaha is s’werelds grootste fabrikant van muziekinstrumenten en beschikt over diverse divisies in verschillende landen. Zij produceren o.a. een scala aan muziekinstrumenten als piano’s, orgels, keyboards, gitaren, blaas- en strijkinstrumenten, drums en percussie, versterkers, mixers, effectapparatuur, home audio, speciale staalsoorten en robots.
Yamaha werd in 1887 als harmonium fabrikant kleinschalig opgericht door Torakusu Yamaha in Hamakutsu Japan, in 1889 voortgezet als Yamaha Organ Manufacturing Company en in 1897 omgezet naar Nippon Gakki Co Ltd. In 1900 werd gestart met de produktie van piano’s. Met de oorlogsproductiemachines van de tweede wereldoorlog werd een dochteronderneming gestart voor de produktie van motorfietsen die in 1955 werd verzelfstandigd als Yamaha Motor Co. 
Ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan in 1987 werd  de naam omgezet naar Yamaha Corporation. In 2005 nam Yamaha de Duitse Audiosoftware producent Steinberg over en in 2007 de Oostenrijkse Bösendorfer Klavierfabrik Gmb. Yamaha had van 1987 tot 1993 een meerderheidsbelang in Korg, die het daarna terugkocht.
In het Shadows circuit staat Yamaha Magic Stomp (2003) bekend als prima echopedaal in combinatie met de EFTP patches van Charlie Hall. De Atlantis echo van Hugo Huisentruit is uitgevoerd met een Yamaha chip.

Pearl en Vorg

Teisco