Vox JMI Foto’s Hybride en Solid-State (England)

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

 

Vox hybride versterkers (producten uit de JMI periode 1966-1968)

Medio zestiger jaren kwam de transistor techniek in opkomst en Vox evenknie Thomas Organ uit de US bood hun expertise aan voor Britse producten. JMI maakte een forse ommezwaai en bracht als eerste stap naar volledige Solid State transistor techniek de hybride series 4 (bas 30 tot 120 watt) en 7 (gitaar 5 tot 120 watt). De 5 en 10 watt gitaarversterkers waren nog in volledige buizenuitvoering, alle hogere vermogens kregen een transistor (front-end) preamp met 3 transistoren, diode gelijkrichter en alleen de eindtrap/power-amp in (vernieuwende) buizentechniek. De 7 serie gitaarversterkers hadden effecten als vibrato, distortion en spring reverb.  Bijna alle versterkers werden als losse top uitgevoerd in Basketweave Rexine, Black Diamond Grillcloth en SBU handles. In de speakerboxen werden veelal de goedkopere Ceramic Celestion speakers gemonteerd, in gesloten cabinets voor de 4 serie basversterkers. Deze versterkerlijn is in kleine kortlopende series gebouwd bij Triumph Electronics in Purley. Hoewel de publieke belangstelling tegenviel hebben meerdere groepen er legendarische nummers mee opgenomen, waaronder The Beatles, The Troggs, The Spencer Davis Group, Billy J. Kramer en The Rolling Stones. De Britse hybride versterkers worden ook wel als UL types  aangeduid, maar dat is een Amerikaans veiligheidskeurmerk van Underwriters Laboratories.

Vox transistor versterkers (producten uit de JMI periode 1963-1968)

In het tijdvak 1963-1965 verschenen de eerste Britse (germanium) transistor versterkers. Op basis van de door Les Hill ontworpen T60 basversterker werd de LW30 en de futuristische Transonic versterker uitgebracht. Technische problemen van het eerste uur stonden succes in de weg. Na het bezoek van Dick Denney aan Vox Thomas USA werd Amerikaanse transistortechniek toegepast en kwam in 1966 de kortstondige hybride 4-en 7 serie met een solid state preamp en buizen poweramp. In 1967 kwam een volledige lijn Britse modulaire (silicon) transistor versterkers op de markt met de   onder JMI label met typenummers tot 1600. Deze serie is voortgezet tot 1972 in de VSEL en VSL periode na het vertrek van Tom Jennings. Deze post JMI toestellen zijn herkenbaar aan typenummers vanaf 2000. Voor het inzicht wordt onderstaand zowel de JMI, als de VSEL als de VSL uitvoering weergegeven.

 

Vox Solid State Modulaire componenten

Voor deze Britse Solid State lijn werd Amerikaanse modulaire techniek toegepast met dezelfde uitwisselbare modules in meerdere types versterkers. Alle Combo’s en Piggy-backs hadden met uitzondering van de Traveller dezelfde preamp. Ook alle basversterkers hadden hun identieke preamp.
Er waren 3 types poweramps, voor Conquerer en Dynamic 30 watt, voor Defiant en Foundation 50 watt en voor Supreme en Super Foundation 100 watt RMS. Footswitches zijn universeel in single, 2 knops en 3 knops uitvoering, ook de speakers kwamen in meerdere types voor.

Vox Solid State Combo’s en Piggy-backs

(LW30, Transonic, Traveller, Virtuoso, Conqueror, Defiant, Supreme) 

Vox Solid State Bass versterkers

(T60, Dynamic, Foundation en Super Foundation)