Meazzi gitaren en andere snaarinstrumenten.

 Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

Deze pagina is Under Construction en zal binnenkort veel meer foto’s bevatten.

Meazzi gitaren en andere snaarinstrumenten (1956-1969)

De eerste meest akoustiche of semi-akoustische  gitaren werden in de beginjaren (1956-1961) gemaakt in de kleinere bedrijven van de omvangrijke Siciliaanse en Lombardische nijverheidstak voor snaarinstrumenten en mogelijk ook in Duitsland. Zij werden verkocht onder de merknamen Zimhermann en FRAMEZ (Fratelli Meazzi), hetgeen associatie veinsde  met de veel bekendere Duitse merken Zimmermann, Leipzig (1876-1933) en Framus. Sommige modellen werden geadverteerd als geproduceerd in Lombardije o.a. door Giuseppi Panati (werkzaam voor de prestigieuze accordeonfabriek van La Fabbrica Armoniche Mariano Dallapè in Stradella (Pavia-Lombardije)).

In 1957 ontstonden nog twee samenwerkingsverbanden. Met “Wandré” gitaarbouwer Antony Vandré Pioli (1926-2004) uit Cavriago (Emilia), zoon van een vioolbouwer en met Franco Caldironi, een jonge bassist en ontwerper van drumstellen, die er tot dan alleen duur beschikbaar waren en/of werden geïmporteerd uit de Verenigde Staten.
Aan het succes kwam een einde ingeluid door gitaarbouwer Vandré Pioli. Die bouwde vanaf 1957 een aantal Framez gitaren van de hoogste kwaliteit voor Meazzi en was behulpzaam bij het ontwerpen van modellen voor productie in Lombardije. Pioli werkte vanaf 1959 ook voor Davoli en Jennings U.K., tot hij in 1960/61 brak met Meazzi en volledig overstapte naar Davoli en daarvoor een nieuwe ronde productielocatie in Cavriago bouwde. De akoustische Framez gitaren konden ook niet meer gemaakt door Panati in Stradella die in 1962 overstapte op elektrische gitaren, vanaf 1965 ook van het eigen merk Clarissa.

De consumentenlijn gitaren werd van 1961-1963 voornamelijk geproduceerd door o.a. Francesco Abramo (1925-1981) in Catania (Sicilie) en van 1963 tot 1969 door accordeon fabrikant Fratelli Polverini in Castelfidardo (Marche). Daarnaast liep een originele Siciliaanse productie onder de naam DYNELECTRON, als imitatie van de Amerikaanse producten van Danelectro tot wel 1978. Meerdere Italiaanse fabrikanten hadden begin zestiger jaren last van een terugvallende vraag naar accordeons en gingen over tot co- productie van electrische gitaren, veelal uitgevoerd in sprankelend celluloid parlemoer zoals bij accordeons gebruikelijk.

De merknaam Framez werd begin zestiger jaren vervangen door het Meazzi label, rond 1963 werd daarnaast Hollywood geregistreerd als merknaam voor een uitgebreide lijn met allerhande professionele muziekapparatuur. Deze Hollywood producten werden veelal door Franco Caldironi (Milaan) en zijn compagnon uitvinder Attilio Olivieri ( Milaan) tot ontwerp gebracht. Vele van de Hollywood uitvindingen zijn gepatenteerd, steeds waren de Fratelli Meazzi medeaanvragers. Voor het  ontwikkelen en testen van de Hollywood gitaarlijn schakelde Meazzi meester gitarist  Luciano Zuccheri in, die vervolgens o.a. bij Polverini in Castelfidardo werden geproduceerd. Calderoni stopte in 1981 en Polverini in 1985.
In  1969 beëindigt Meazzi de productie van gitaren en basgitaren onder eigen merknaam, maar met de catalogus van 1968 wordt de distributie van de gitaren van Eko, Brandoni, Moreschi, Welson, Zerosette en Beccacece opgestart. In de zeventiger jaren kwamen er ook Aziatische import gitaren onder Meazzi label en distributie.

De eerste Framez en Zimhermann modellen (1956-1961)

Wandré modellen (1957-1960)

Framez en Meazzi classics en andere acoustics uit Sicilie en Lombardije (1954-1964)

De electrische modellen uit de accordeon fabrieken in de Marche regio (1961-1964)

Dynelectron modellen Sicilie (1960-1978)

Hollywood professionele serie (1963-1969)

Hollywood Solid gitaren

Hollywood Hollow body gitaren

Hollywood Bass gitaren

Continental modellen