Roland Foto’s (Japan)

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

 

Roland historie

De Roland Corporation werd in 1972 in Osaka Japan opgericht door Ikutaro Kakehashi (1930-2017). Kakehashi was wees en begon als 16 jarige als reparateur van horloges de Kakehashi Watch Shop. Begin vijftiger jaren stapte hij over op reparaties van radio’s, in 1955 verkocht hij dit bedrijf met 20 man personeel. Ikutaro specialiseerde zichzelf in electronica voor muziekinstrumenten maar werd getroffen door een landurige TBC aandoening. Na moeizaam herstel verkreeg hij een diploma van de Sengokuso University die overigens slecht stond aangeschreven. In 1960 richtte Kakehashi Ace Electronic Industries Inc. op met steun van investeerder Sakata Shokai. Daar werden vanaf 1963 de Ace Tone gitaar- zang en PA versterkers ontwikkeld, maar ook echoboxen, effectpedalen, keyboards, orgels en rhytmboxen/drummachines. Er kwam in 1968 een samenwerking op het gebied van ontwikkeling, handel en productie tot stand met het gerenommeerde Hammond (USA). In 1972 stapte Kakehashi uit zijn bedrijf waar hij inmiddels een minderheidsbelang had en werd de Roland Corporation door hem opgericht. Grote successen en hernieuwde samenwerking met Hammond volgde. Ace Tone echo’s kunnen worden gezien als herkenbare voorloper van de ons zo bekende Roland RE echo’s.

 Naast Roland bracht Kakehashi o.a. de merken Boss apparatuur voor gitaren, Edirol Videobewerking, Rodgers Organs en Cakewalk Music Software op de markt. In 1981 stelde Kakehashi aan Dave Smith van Sequential Circuits voor om gezamelijk de MIDI techniek te gaan ontwikkelen. In 2013 ontvingen zij daarvoor een gezamelijke Technik Grammy Award.
Ikutaro Kakehashi verliet Roland in 2010, maar keerde in 2014 op 84 jarige leeftijd terug op de markt met zijn nieuwe bedrijf  ATV (Atelier Vision Corporation) met de focus op audio en video producten voor drums, percussion, keyboard en gitaar. Op 1 april 2017 kwam het bericht in de pers dat Ikutaro Kakehashi in alle stilte was overleden.

Ace Tone

Roland Chorus Echo RE-301, RE-501, SRE-555 (transistor) bandecho’s.

De Roland Chorus Echo RE-301 was tussen 1980 en 1995 de favoriete echo van Hank Marvin, bij live optredens werden veelal twee gelijkwaardige toestellen gebruikt.  De albums Live at Abbey Road, Life in the jungle, XXV en Moonlight Shadows zijn opgenomen met Roland Re-301. De RE-501 en SRE-555 modellen werden tussen 1980-1997 incidenteel ingezet, de andere koppenstand viel minder in de smaak bij Hank. Bruce Welch gebruikt nog steeds een Roland RE-301 mede voor de Chorus optie.

Roland Space Echo RE-100, RE-200, RE-101, RE-201, RE-150 (transistor) bandecho’s.

De Roland Space Echo RE-201 werd door Hank Marvin gebruikt van 1978-1980, o.a. voor Heart of Glass, Rodrigo’s en het de album String of Hits. 

Op de pagina “Toelichting over de muziekapparatuur” is het document “Transistor Echo’s oude sound” te downloaden met meer informatie en instellingen van o.a. de Roland Echo’s.
User- en Service Manuals van alle Roland Space- en Chorus Echo’s zijn te downloaden via de Echofix  site:  https://echofix.com/pages/roland-tape-echo-service-user-manuals


Roland bandloze analoge en digitale echo’s.

De digitale Space Echo RE-3 was korte tijd bij Hank Marvin in gebruik in 1988.

Boss.

Boss is een divisie van Roland opgericht als MEG (Music Electronic Groups) en in 1973 omgedoopt tot Boss, fabrikant van  effectpedalen voor elektrische gitaar en basgitaar, gevestigd in Hamanatsu Japan. Naast de effectpedalen maakte Boss ook traditionele delay en reverb units zoals onderstaand afgebeeld.