Egmond (semi) acoustic gitaren

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De samenstelling van alle Egmond pagina’s op deze site is mede mogelijk gemaakt door de enthousiaste medewerking en adviezen van Hans Pijnenburg, die vroeger in de Egmond organisatie werkzaam was als all-round medewerker in Best en als eindcontroleur in Boxtel. Wij zijn Hans daarvoor zeer dankbaar en erkentelijk. Meer over Egmond is te vinden op: https://www.facebook.com/groups/Egmondgitaarmuseum/ , waar Hans momenteel beheerder is.

Egmond acoustic en semi-acoustic gitaren.

Egmond heeft in hun fabrieken in Eindhoven, Best en Boxtel in een tijdbestek van bijna 50 jaar een heel grote varieteit aan acoustische instrumenten gemaakt in diverse uitvoeringen als Spaanse, Jazz en Western modellen, met en zonder pickup. Om die grote hoeveelheid enigszins te ordenen gebruiken we de nummering of naamstelling van de gitaren als leidraad.

Spaanse gitaren als Granada, Malaga, Sevilla, Toledo, Toreador.

Een heel bekende beginners gitaar in Parlor formaat is de Toledo. Door heel Europa en in het bijzonder in Engeland, via importeur Rosetti, werd dit de ultieme goedkope gitaar voor jeugdige starters.   Egmond/Rosetti beginners gitaren werden verkozen door latere Britse beroemdheden zoals Paul McCartney en George Harrison van  The Beatles, Brian May van Queen (Toledo), Keith Richards van The Rolling Stones, Rory Gallangher (Toledo en Solid 7) en Gary Moore. George Harrison leerde zijn eerste akkoorden op een gitaar die in de oude fabriek aan de Frankrijkstraat in Eindhoven was geproduceerd: een Egmond Toledo 105/0. De vader van Harrison had die voor zijn dertiende verjaardag gekocht bij muziekhandel Rosetti (als Rosetti 276)  in Londen voor vijftig gulden. In 2003 werd hij geveild voor 276.000 pond. Vandaag de dag is deze legendarische gitaar te zien in het The Beatles Story Museum in Liverpool. De Toledo was er net als de Malaga in vele uitvoeringen en kleuren zodat er wat te kiezen viel voor eenzelfde lage prijs.

Gitaren met naam van Amerikaanse streken als Colorado, Florida, Kansas, Kentucky, Miami, Nevada

Deze modellen hadden een wat hogere kwaliteit en per model waren er meestal verschillende uitvoeringen van standaard tot luxe met bijbehorende houtsoorten en kleuren.  

Gitaren met Western benaming als Bonanza, Texas Ranger, Western, Jumbo en Double Six

David Bowie gebruikte zijn in Blue refinished Egmond 12 string gitaar tijdens de legendarische Starman uitvoering in de BBC Top of the Pops uitzending van 1972. 

Gitaren met verwijzing naar beroep of functie als Princess, Empress, President.

Modellen met ovaal klankgat als Gipsy  en Rio.

Egmond ES-57 serie.

De ES serie was een handgebouwd topproduct van Egmond rond 1955 en zeker tot 1961 in de catalogus. Het waren jumbo archtop modellen in diverse acoustische en semi acoustische uitvoeringen met 1 tot 3 pickups in hoogglans donkerbruin, zwart en wit. Verder hebben de gitaren extra gaten met een kenmerkende peer- of druppelvorm bij de klankgaten. Dezelfde gitaren zijn ook onder de sublabels Caledonie, Miller en Wilson uitgebracht. Zij werden gebruikt door diverse bekende artiesten uit die tijd als The Tielman Brothers, Robbie Boekhout en Tony Harvey die de gitaar uitleende aan Hank Marvin van The Shadows die er Cliff Richards top hit Living Doll mee inspeelde. Zie hiervoor https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/living-doll-en-egmond/

Overige Jazz modellen als Lucky 7, JG serie enz.