Echo’s West Europees

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

Overige West Europese echo’s met en zonder band of schijf

De echo’s van de “grote” Europese merken Vox, Watkins, Meazzi, Binson, Dynacord en Klemt-Echolette staan op de eigen pagina van het merk onder de rubriek “Shadow Music Gear Overig v”. Onderstaand is onder het betreffende land een directe link naar deze echo’s beschikbaar.

Nederland en Belgie

Duitsland (excl. Dynacord en Klemt Echolette)

De echo’s van Dynacord zijn te vinden op de pagina “Dynacord Foto’s (Germ) (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/dynacord-fotos-germ/) en die van Klemt-Echolette op de pagina “Klemt-Echolette Foto’s (Germ)” (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/klemt-echolette-fotos-germ/).
De overige Duitse echo’s staan onderstaand weergegeven. Veel informatie over Duitse toestellen is te vinden op: https://bandecho.de/

 

Schaller

Het bedrijf Schaller werd in 1945 opgericht opgericht in Feucht bij Neurenberg (Beieren) door Helmut Schaller (1923-1999). Helmut Schaller was een gereedschapsmaker en een radiomeester-monteur. Zijn radio-reparatiewerkplaats bloeide in de jaren vijftig en werd uitgebreid met de ontwikkeling van versterkers en luidsprekers. Dat bleek zo succesvol dat het hele bedrijf werd geherstructureerd en omgedoopt tot “Schaller Electronic”. Al snel werden echo’s en andere effecten aan het assortiment toegevoegd. De Echo Sound buizen drumecho werd een succes als vrijstaande echo en als inbouwmodule in de Schaller gitaarversterkers.
Al in 1953 begon Helmut Schaller een 2e lijn met de productie van elektronische gitaarcomponenten zoals pickups en schakelaars in samenwerking met het Duitse gitaarmerk Framus van zijn vriend Fred Wilfer in Bubenreuth (Beieren). Höfner, Hopf en Hoyer werden vervolgens ook klant. Door deze samenwerking verschenen ook Schaller versterkers en echo’s op de markt met Framus en Höfner label. Schaller breide het assortiment uit met tremolo’s (1961), bruggen (1962) en mechanieken (1966) van uitmuntende kwaliteit waardoor er belangstelling ontstond bij de grote Amerikaanse bedrijven als Fender, Gibson, CF Martin en Ovation.
In 1968 verhuisde Schaller ongeveer 15 kilometer van Feucht naar Postbauer-Heng naar een nieuwe locatie. Om aan de stijgende vraag naar Schaller-producten te kunnen voldoen, werd een geheel nieuwe productiefaciliteit opgezet. Het assortiment werd in de jaren zeventig voortdurend uitgebreid met o.a. Bass-tuners (“M4”), verschillende bruggen waaronder de zogenaamde TOM-bruggen voor Gibson-gitaren en talrijke andere varianten van pickups (“Golden 50”, “S6”, “T6” enz.). Bovendien bedacht Schaller zelf veel productontwerpen die gerenommeerde gitaarbouwers gingen toepassen. In 1977 werd gezamenlijk met Floyd Rose een tremolosysteem met dubbele vergrendeling ontwikkeld. 

Na omschakeling van buizen naar transistortechniek in de zeventiger jaren werd door de dalende vraag begin jaren tachtig de productie van versterkers en echo’s stopgezet. De kernactiviteit verschoof naar metalen componenten voor gitaren en het assortiment werd in de jaren tachtig en negentig gestaag uitgebreid. Dit kwam tot een einde nadat zowel Helmut Schaller (1999) als zijn zoon René Schaller (1998) waren overleden.Tot eind jaren negentig werden er vioolaccessoires, kabels en zelfs speciale spinmachines voor snaren toegevoegd met weinig succes. Een cruciale periode voor het bedrijf waren de jaren 1999 tot 2006. Grete Schaller (1926-2007), de weduwe van Helmut Schaller, probeerde het bedrijf te leiden zonder een nieuwe impuls te kunnen geven, zonder ideeën voor nieuwe producten te geven en zonder de productiefaciliteit  te moderniseren, een periode van stilstand. 
Pas in augustus 2006 werd een doorbraak bereikt, toen het bedrijf Schaller juridisch en financieel werd geherstructureerd tot een naamloze vennootschap (“GmbH”) met Dr. Lars Bünning als directeur. In januari 2009 nam Dr. Bünning de aandelen van de „GmbH“ over van de familie Schaller en werd daardoor zowel eigenaar als CEO.
Sinds 2007 is er een nieuwe bedrijfsstrategie gelanceerd en geïmplementeerd die gericht is op de drie pijlers “kwaliteit, innovatie en service”. Schaller is met succes opnieuw uitgevonden en uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde leveranciers van metalen componenten voor de gitaar industrie. Het hoofdkantoor van het bedrijf is tot op de dag van vandaag in Postbauer-Heng.

De Schaller/Framus tremolo met mechanische snelheidsregeling is hier te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=Zum4LhmIfKM&feature=youtu.be

EMT (Elektromesstechnik)

We hebben even getwijfeld of deze fabrikant van studioapparatuur wel binnen het bestek van onze site viel. Echter het feit dat de Abbey Road studio’s in London hun galmplaten gebruikten voor de opnamen van Cliff Richard & The Shadows, The Beattles en tal van andere artiesten, gaf de doorslag om dit wel te doen.

EMT is een fabrikant van draaitafels voor grammofoons en allerhande professionele audioapparatuur onder de hoogste kwaliteitsnormen (Die Deutsche Perfektion), waaronder een gerenommeerde lijn van kunstmatige nagalmapparatuur. Het EMT logo van een ‘pijlpunt’ werd gekozen als symbool voor de passage van een elektrisch signaal in een elektronische schakeling.
De wereldwijde klantenkring bestaat uit professionele geluidsopnamestudio’s van radio-, televisie- en filmmaatschappijen en de platenindustrie.
Decennialang was de wereldberoemde zware grote EMT 140 galmplaat (300x 200 cm en 300 kg) sinds 1957 het standaardapparaat voor radio- en televisiestations en in de studio’s van de platenindustrie zoals Abbey Road in London. De latere galmfolie EMT 240 met “het gouden geluid” uit 1971 is kleiner en lichter. Als wereldprimeur op dit gebied werd in 1976 een volledig elektronisch nagalmapparaat EMT 250 met geintegreerde effecten als chorus, echo en delay geïntroduceerd, via digitale signaalverwerking op basis van het ingebouwde computersysteem. De opvolgers EMT 251 en EMT 252 behoren eveneens tot de topklasse. Een ander volledig elektronisch nagalmapparaat ging in 1981 in productie als EMT 245 en werd in 1986 vervangen door de opvolger EMT 246. De EMT 444 en 445 Digital Audio Delay Units waren vroege volledig digitale versies.
Robuuste studio- en radiodraaitafels als EMT 927, 930, 938, 948 en 950 vormen een klasse apart.

Wilhelm Franz (1913-1971), geboren in Bremen, richtte in 1938 in Berlijn Elektromesstechnik Wilhelm Franz KG op. Twee jaar later trad Wilhelms broer Walter toe tot het bedrijf. 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vervaardigde het bedrijf EMT in Berlijn controle- en meetinstrumenten voor communicatie- en omroeptechnologie. Vanwege de toenemende geallieerde bombardementen op Berlijn verhuisde de compagnie in 1943 naar Schuttertal bij Lahr en kort daarna naar Dingelsdorf aan het Bodenmeer. In 1945 verhuisde het bedrijf weer naar Lahr. 
Naast het vervaardigen van opnamestudio apparatuur ontdekte Wilhelm Franz rond 1950/51 een gat in de markt met het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige draaitafels voor radiostations.  In 1956 droeg Wilhelm Franz de leiding van de toen nieuw gebouwde EMT apparatuurfabriek in Lahr over aan zijn broer Walter Franz. In 1959 werd in Wettingen bij Zürich de Zwitserse vestiging EMT Wilhelm Franz GmbH opgericht. Het verkoopbedrijf zou de export van de door Wilhelm Franz ontwikkelde radiodraaitafels, studioapparatuur en meetapparatuur uitbreiden. Ook kwam er een samenwerking met Willi Studer. Het verkooppotentieel van de EMT 927 en 930 studio draaitafels werd door Wilhelm Franz overschat omdat de studio’s steeds meer magnetische banden gebruikten.  De vrij grote machinefabriek in Lahr met 200 werknemers in 1963 werd niet optimaal benut. 
Bij toeval kon Wilhelm Franz een gelicentieerde productie van de Zwitserse Thorens HiFi platenspelers opstarten totdat hij in 1966 een meerderheidsbelang in dat bedrijf kocht. De productie van Thorens draaitafels werd vervolgens verplaatst van Wettingen naar Lahr omdat de arbeidskosten in Duitsland lager waren dan in Zitserland. 
Na de vroege dood van Franz in 1971 werd het familiebedrijf voortgezet door zijn vrouw Hildegard Franz en de directeur Erich Vogl in Kippenheim bij Lahr. 
Het oorspronkelijke bedrijf Elektromesstechnik Wilhelm Franz KG werd in 1972 omgevormd tot FRANZ Vertriebsgesellschaft mbH in Lahr en handelt sinds 1979 onder de naam EMT FRANZ GmbH.
In 1989 werd EMT verkocht aan de Belgische groep Barco. In 2003 verkocht Barco EMT, inclusief de merkrechten, aan Walter Derrer, die in 2007 omkwam bij een vliegtuigongeluk. Hierna neemt zijn vorige hoofdontwikkelaar, productmanager en marketingdirecteur Jules Limon de leiding van het bedrijf over. 
EMT Studiotechnik GmbH in Lahr/Mahlberg is sinds 2016 een bedrijf van EMT International GmbH (Zwitserland), de exclusieve en wereldwijd geregistreerde eigenaar van het merk EMT, die de productie verplaatste naar Zwitserland. Eind 2018 is EMT Studiotechnik GmbH ontbonden als filiaal van EMT International GmbH. Binnen de EU zullen de producten van de traditionele T-serie voortaan worden gedistribueerd door EMT Tontechnik, Mahlberg (Duitsland), een bedrijf van HiFiction AG, Zwitserland.

Monacor en Monarch

In 1965 richtte zakenman Günter Schilling in zijn woonplaats Bremen het aanvankelijk kleine familiebedrijf INTER-MERCADOR op. Zijn passie voor elektronica stelde de oprichter van het bedrijf in staat om snel het potentieel van elektronische componenten uit het Verre Oosten voor de Europese markt te herkennen. Na twee verhuizingen, een naamswijziging en enkele succesvolle wijzigingen in het productassortiment, is MONACOR INTERNATIONAL uitgegroeid tot een wereldwijde fabrikant en leverancier van professionele PA-toepassingen voor podia en DJ’s, hoogwaardige luidsprekertechnologie, hifi-apparatuur en veel nuttige accessoires in wel 40 landen.
Onder MONACOR INTERNATIONAL vallen o.a. de labels Monacor, Monarch, IMG Stage Line en Carpower.

Rimechon

Rimechon echo’s vormen een aparte klasse, het zijn zelfbouwsets uitgegeven door het Duitse RIM (Radio Industrie GmbH Munchen since 1920), toeleverancier van electronische materialen, vergelijkbaar met het Nederlandse Amroh. Omdat de bouwer zelf invloed had op de bouwwijze zijn dezelfde types intern toch vaak onderling verschillend opgebouwd. Er zijn 3 buizen types bekend, de S-1 uit 1961 met 3 opname- en 1 weergavekop, de II uit 1962 met 3 opname- en 2 weergavekoppen en de 1000 uit 1966 ook met 3 opname- en 2 weergavekoppen.

Overig Duitsland

Engeland overig (excl. Vox en Watkins/W.E.M.) 

De echo’s van Vox (JMI) en Watkins  staan op de pagina’s  “Vox en Jennings Buizen Echo’s (England)”  (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/vox-en-jennings-buizen-echos-1958-1968/ ) en  “Watkins en W.E.M. Foto’s (England)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/watkins-en-w-e-m-fotos-england/) , onderstaand de andere Britse producten.
De Amerikaanse Vox echo’s zijn te zien op de pagina “Echo’s Australie en USA ” , (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/fotos-echos-australie-en-usa/)

Jennings JEI  (post JMI)

Selmer