Echo’s West Europees

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaald het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

Overige West Europese echo’s met en zonder band of schijf

Nederland en Belgie

Duitsland

De echo’s van Klemt-Echolette zijn te vinden op de pagina “Klemt-Echolette Foto’s (Germ)” (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/klemt-echolette-fotos-germ/) .

Dynacord

In 1945 opende Ing. Werner Pinternagel (1913) een radio-reparatiewerkplaats in Pilsting, waar hij zijn eerste buizenversterkers bouwde. Een jaar later werd het bedrijf “Dynacord Funktechnik und Gerätebau” opgericht, (Dynamis (Grieks) = power, Accordare (Latijn) = harmonie). In 1947 verhuisde het bedrijf naar Landau an der Isar. Dynacord produceerde de Dynaphon MV1, een buizenversterker met de eenvoudigste schakelingen met ingangen voor microfoons met hoge impedantie, voor radio- en kristalpickups, evenals bioscoopversterkers voor bioscopen. In 1948/49 kwamen de eerste mixer- en case-versterkers op de markt onder de naam “DYNACORD Ing. W. Pinternagel“.
In de jaren vijftig begon de ontwikkeling van de Echocord echo- en galmapparaten voor muziekuitvoeringen. Vanaf het midden van de jaren 50 werden hoogwaardige mixerversterkers ontwikkeld en geproduceerd, speciaal voor muzikanten  en vanaf 1958 leverde Dynacord al stereoversterkers. In 1958 verhuisde het bedrijf zijn hoofdkantoor naar Straubing in Neder-Beieren.
In de jaren 60 ontwierpen de ingenieurs van Dynacord voor het eerst de Eminent, een mengversterker met vijf mengbare ingangen, toonregeling en aparte treble- en basregelaars. De Giant II volgde in de jaren zeventig. Het uitgebreide orkest- en vocale systeem kon vanuit het midden van de zaal worden bediend voor grote evenementen met veel artiesten. Dynacord ontwikkelde aanvankelijk zelf elektrische gitaren en semi-akoestische bassen. Vervolgens kwamen de losse onderdelen van verschillende bedrijven en ontstond er een samenwerking met het bedrijf Hopf. Eind jaren 60 werd de gitaarproductie weer stopgezet. 

In 1969 verkoopt oprichter Werner Pinternagel zijn Dynacord aan een conglomeraat van 9 partijen. Voormalig Echolette-eigenaar Hans Bauer werd partner in Dynacord en verwerft 50% aandeel door inbreng van het merk Echolette in de nieuwe Dynacord groep. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd waar beide merken naast elkaar worden geproduceerd. Echolette apparaten werden tot 1981 door Dynacord geproduceerd. 
Aan het einde van de jaren zestig begon Dynacord met de bouw van discotheeksystemen, er werden ook lichtregelaars gebouwd.
In de jaren 70 stapte Dynacord over op transistortechniek en in de jaren 80 op digitale echo’s, drummachines en andere effectapparatuur.

In 1990 werd Dynacord verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Telex Communications, die Dynacord sinds 2006 heeft onderbracht bij hun Robert Bosch groep.
EVI Audio GmbH is het Europese hoofdkantoor van Dynacord en bevindt zich sinds 1958 nog steeds in  Straubing. Versterkers, mixers en luidsprekers worden nog steeds verkocht onder het merk Dynacord. 

Dynacord-Echolette schema’s  zijn te downloaden via: http://www.peel.dk/Dynacord/   
Voor Klemt-Echolette reparatie, onderdelen, trafo’s wikkelen en ruilkoppen:
http://bobbysreparaturen.de/

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Schaller

Het bedrijf Schaller werd in 1945 opgericht opgericht in Feucht bij Neurenberg (Beieren) door Helmut Schaller (1923-1999). Helmut Schaller was een gereedschapsmaker en een radiomeester-monteur. Zijn radio-reparatiewerkplaats bloeide in de jaren vijftig en werd uitgebreid met de ontwikkeling van versterkers en luidsprekers. Dat bleek zo succesvol dat het hele bedrijf werd geherstructureerd en omgedoopt tot “Schaller Electronic”. Al snel werden echo’s en andere effecten aan het assortiment toegevoegd. De Echo Sound buizen drumecho werd een succes als vrijstaande echo en als inbouwmodule in de Schaller gitaarversterkers.
Al in 1953 begon Helmut Schaller een 2e lijn met de productie van elektronische gitaarcomponenten zoals pickups en schakelaars in samenwerking met het Duitse gitaarmerk Framus van zijn vriend Fred Wilfer in Bubenreuth (Beieren). Höfner, Hopf en Hoyer werden vervolgens ook klant. Door deze samenwerking verschenen ook Schaller versterkers en echo’s op de markt met Framus en Höfner label. Schaller breide het assortiment uit met tremolo’s (1961), bruggen (1962) en mechanieken (1966) van uitmuntende kwaliteit waardoor er belangstelling ontstond bij de grote Amerikaanse bedrijven als Fender, Gibson, CF Martin en Ovation.
In 1968 verhuisde Schaller ongeveer 15 kilometer van Feucht naar Postbauer-Heng naar een nieuwe locatie. Om aan de stijgende vraag naar Schaller-producten te kunnen voldoen, werd een geheel nieuwe productiefaciliteit opgezet. Het assortiment werd in de jaren zeventig voortdurend uitgebreid met o.a. Bass-tuners (“M4”), verschillende bruggen waaronder de zogenaamde TOM-bruggen voor Gibson-gitaren en talrijke andere varianten van pickups (“Golden 50”, “S6”, “T6” enz.). Bovendien bedacht Schaller zelf veel productontwerpen die gerenommeerde gitaarbouwers gingen toepassen. In 1977 werd gezamenlijk met Floyd Rose een tremolosysteem met dubbele vergrendeling ontwikkeld. 

Na omschakeling van buizen naar transistortechniek in de zeventiger jaren werd door de dalende vraag begin jaren tachtig de productie van versterkers en echo’s stopgezet. De kernactiviteit verschoof naar metalen componenten voor gitaren en het assortiment werd in de jaren tachtig en negentig gestaag uitgebreid. Dit kwam tot een einde nadat zowel Helmut Schaller (1999) als zijn zoon René Schaller (1998) waren overleden.Tot eind jaren negentig werden er vioolaccessoires, kabels en zelfs speciale spinmachines voor snaren toegevoegd met weinig succes. Een cruciale periode voor het bedrijf waren de jaren 1999 tot 2006. Grete Schaller (1926-2007), de weduwe van Helmut Schaller, probeerde het bedrijf te leiden zonder een nieuwe impuls te kunnen geven, zonder ideeën voor nieuwe producten te geven en zonder de productiefaciliteit  te moderniseren, een periode van stilstand. 
Pas in augustus 2006 werd een doorbraak bereikt, toen het bedrijf Schaller juridisch en financieel werd geherstructureerd tot een naamloze vennootschap (“GmbH”) met Dr. Lars Bünning als directeur. In januari 2009 nam Dr. Bünning de aandelen van de „GmbH“ over van de familie Schaller en werd daardoor zowel eigenaar als CEO.
Sinds 2007 is er een nieuwe bedrijfsstrategie gelanceerd en geïmplementeerd die gericht is op de drie pijlers “kwaliteit, innovatie en service”. Schaller is met succes opnieuw uitgevonden en uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde leveranciers van metalen componenten voor de gitaar industrie. Het hoofdkantoor van het bedrijf is tot op de dag van vandaag in Postbauer-Heng.

De Schaller/Framus tremolo is hier te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=Zum4LhmIfKM&feature=youtu.be

Overig Duitsland

Engeland overig

De echo’s van Vox (JMI) en Watkins  staan op de pagina’s  “Vox en Jennings Buizen Echo’s (England)”  (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/vox-en-jennings-buizen-echos-1958-1968/ ) en  “Watkins en W.E.M. Foto’s (England)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/watkins-en-w-e-m-fotos-england/) , onderstaand de andere Britse producten.
De Amerikaanse Vox echo’s zijn te zien op de pagina “Echo’s Australie en USA ” , (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/fotos-echos-australie-en-usa/)

Jennings JEI  (post JMI)

Selmer

ESE

HH Electronics

HH Electronics is een Britse versterkerfabrikant, die in 1968 werd opgericht door Mike Harrison, Malcolm Green en Graham Lowes in Harston nabij Cambridge. Hier werden de eerste solid-state versterkers van professionele studiokwaliteit ontworpen en vervaardigd.
Er volgde verhuizingen naar steeds grotere locaties. Via Milton Cambridgeshire, naar Bar Hill Cambridge eind zeventiger jaren. Daar werden combo’s, mixers, luidsprekers  en PA apparatuur toegevoegd, plus een elektrische piano en een reeks tape-echomachines en effectpedalen.
HH verhuisde rond 1985 opnieuw naar Clifton Road, Huntingdon, Cambridgeshire en begon daar een nieuwe lijn versterkingsproducten voor grote evenementen uit te bouwen.
In de jaren negentig werden ze opgekocht door Laney Amplification.  HH Electronics is nu gevestigd in de West Midlands.

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Overig Engeland

– Het interview van BBC Radio Cambridge met Charlie Hall met demo van de Hall & Collins Signature Echo is te horen via: https://www.facebook.com/hallandcollins/

Happy Birthday demo met de nieuwe Hall & Collins (H&C) Signature Echo door Charlie Hall zelf ingespeeld op een Vox AC1 (mini) Amp:

Happy Birthday demo met de nieuwe H&C Signature  door Rob Aartsen ingespeeld via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

Wonderful Land demo met de Zoom G3, G3X en G5  patches van Ross Hall van Hall’s Echo:

Wonderful Land demo ingespeeld door Rob Aartsen ingespeeld met een Japanse HM signature Strat met ToneSpinner Rob’s 59 specials pickups en een Hall&Collins Signature Echo via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

 

Italie

De echo’s van Binson en Meazzi zijn te vinden op de pagina’s “Binson Foto’s (Italy)”  (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/binson-gear/)     en “Meazzi Foto’s (Italy)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/meazzi-gear/)  , onderstaand andere Italiaanse producten.

Davoli

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Farfisa

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Lem

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Montarbo

Semprini

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Overig Italie

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Scandinavie

Amtech

LGK-Teknik

Demo’s van de  LGK Modern E2 echo’s zijn te beluisteren op:  https://www.youtube.com/watch?v=UuS5bZF2VM0&feature=youtu.be   en op  https://www.facebook.com/rolf.tjernell/videos?lst=100022774366551%3A100003950734803%3A1583328009

Overig Scandinavie

Demo van de T-Rex Replicator is te zien op de link: https://www.youtube.com/watch?list=RDGHgkNOfGLDA&v=McqWZ7oRpaU

Zwitserland

Swiss echo’s werden geproduceerd bij Armin Heers Elektronisch-mech Apparatenbau (1957) in Regensdorf ZH (Zwitserland), in 1961 omgedoopt tot Uni-Ton AG, dat nog steeds bestaat als Uniton AG. In de UK werden ze van ca. 1961-1965 gedistribueerd door Selmer.
Meest bekende buizen  toestellen zijn de types 463, 566 en 966. De 463 heeft 3 opnamekoppen, 2 weergavekoppen,1 wiskop en een Telefunken cartridge tapesysteem met 160 feet (= 49 mtr) dry lubricated tape. Daarnaast het type 566 met conventionele tapeloop, 1 opnamekop,  4 weergavekoppen en 1 wiskop. In deze lijn volgde het 966 PA toestel van 36 watt met maar liefst 11 buizen, versterkers en een lijn diverse professionele audio producten.  
Swiss buizenecho’s  hebben een diode gelijkrichter, een karakteristiek Magic Eye middels een EM buis en een diepe warme klank, die zelfs door Dick Denney hogelijk gewaardeerd werd voor gebruik bij zijn lapsteel gitaar.

error: Niet toegestaan !