Echo’s West Europees

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

Deze pagina is Under Construction en zal binnenkort veel meer foto’s bevatten.

Overige West Europese echo’s met en zonder band of schijf

De echo’s van de “grote” Europese merken Vox, Watkins, Meazzi, Binson, Dynacord en Klemt-Echolette staan op de eigen pagina van het merk onder de rubriek “Shadow Music Gear Overig v”. Onderstaand is onder het betreffende land een directe link naar deze echo’s beschikbaar.

Nederland en Belgie

Duitsland (excl. Dynacord en Klemt Echolette)

De echo’s van Dynacord zijn te vinden op de pagina “Dynacord Foto’s (Germ) (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/dynacord-fotos-germ/) en die van Klemt-Echolette op de pagina “Klemt-Echolette Foto’s (Germ)” (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/klemt-echolette-fotos-germ/). De overige Duitse echo’s staan onderstaand weergegeven.

Schaller

Het bedrijf Schaller werd in 1945 opgericht opgericht in Feucht bij Neurenberg (Beieren) door Helmut Schaller (1923-1999). Helmut Schaller was een gereedschapsmaker en een radiomeester-monteur. Zijn radio-reparatiewerkplaats bloeide in de jaren vijftig en werd uitgebreid met de ontwikkeling van versterkers en luidsprekers. Dat bleek zo succesvol dat het hele bedrijf werd geherstructureerd en omgedoopt tot “Schaller Electronic”. Al snel werden echo’s en andere effecten aan het assortiment toegevoegd. De Echo Sound buizen drumecho werd een succes als vrijstaande echo en als inbouwmodule in de Schaller gitaarversterkers.
Al in 1953 begon Helmut Schaller een 2e lijn met de productie van elektronische gitaarcomponenten zoals pickups en schakelaars in samenwerking met het Duitse gitaarmerk Framus van zijn vriend Fred Wilfer in Bubenreuth (Beieren). Höfner, Hopf en Hoyer werden vervolgens ook klant. Door deze samenwerking verschenen ook Schaller versterkers en echo’s op de markt met Framus en Höfner label. Schaller breide het assortiment uit met tremolo’s (1961), bruggen (1962) en mechanieken (1966) van uitmuntende kwaliteit waardoor er belangstelling ontstond bij de grote Amerikaanse bedrijven als Fender, Gibson, CF Martin en Ovation.
In 1968 verhuisde Schaller ongeveer 15 kilometer van Feucht naar Postbauer-Heng naar een nieuwe locatie. Om aan de stijgende vraag naar Schaller-producten te kunnen voldoen, werd een geheel nieuwe productiefaciliteit opgezet. Het assortiment werd in de jaren zeventig voortdurend uitgebreid met o.a. Bass-tuners (“M4”), verschillende bruggen waaronder de zogenaamde TOM-bruggen voor Gibson-gitaren en talrijke andere varianten van pickups (“Golden 50”, “S6”, “T6” enz.). Bovendien bedacht Schaller zelf veel productontwerpen die gerenommeerde gitaarbouwers gingen toepassen. In 1977 werd gezamenlijk met Floyd Rose een tremolosysteem met dubbele vergrendeling ontwikkeld. 

Na omschakeling van buizen naar transistortechniek in de zeventiger jaren werd door de dalende vraag begin jaren tachtig de productie van versterkers en echo’s stopgezet. De kernactiviteit verschoof naar metalen componenten voor gitaren en het assortiment werd in de jaren tachtig en negentig gestaag uitgebreid. Dit kwam tot een einde nadat zowel Helmut Schaller (1999) als zijn zoon René Schaller (1998) waren overleden.Tot eind jaren negentig werden er vioolaccessoires, kabels en zelfs speciale spinmachines voor snaren toegevoegd met weinig succes. Een cruciale periode voor het bedrijf waren de jaren 1999 tot 2006. Grete Schaller (1926-2007), de weduwe van Helmut Schaller, probeerde het bedrijf te leiden zonder een nieuwe impuls te kunnen geven, zonder ideeën voor nieuwe producten te geven en zonder de productiefaciliteit  te moderniseren, een periode van stilstand. 
Pas in augustus 2006 werd een doorbraak bereikt, toen het bedrijf Schaller juridisch en financieel werd geherstructureerd tot een naamloze vennootschap (“GmbH”) met Dr. Lars Bünning als directeur. In januari 2009 nam Dr. Bünning de aandelen van de „GmbH“ over van de familie Schaller en werd daardoor zowel eigenaar als CEO.
Sinds 2007 is er een nieuwe bedrijfsstrategie gelanceerd en geïmplementeerd die gericht is op de drie pijlers “kwaliteit, innovatie en service”. Schaller is met succes opnieuw uitgevonden en uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde leveranciers van metalen componenten voor de gitaar industrie. Het hoofdkantoor van het bedrijf is tot op de dag van vandaag in Postbauer-Heng.

De Schaller/Framus tremolo met mechanische snelheidsregeling is hier te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=Zum4LhmIfKM&feature=youtu.be

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Overig Duitsland

Engeland overig (excl. Vox en Watkins/W.E.M.) 

De echo’s van Vox (JMI) en Watkins  staan op de pagina’s  “Vox en Jennings Buizen Echo’s (England)”  (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/vox-en-jennings-buizen-echos-1958-1968/ ) en  “Watkins en W.E.M. Foto’s (England)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/watkins-en-w-e-m-fotos-england/) , onderstaand de andere Britse producten.
De Amerikaanse Vox echo’s zijn te zien op de pagina “Echo’s Australie en USA ” , (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/fotos-echos-australie-en-usa/)

Jennings JEI  (post JMI)

Selmer

 

Arbiter

Ivor David Arbiter (1929 – 2005) was een Brits Amerikaanse drumontwerper, fabrikant, instrumentverkoper en ondernemer. In het begin van zijn carrière was hij de eigenaar en exploitant van een gespecialiseerde drumwinkel in het Wesy End van London. Later richtte Arbiter verschillende instrumentenbedrijven op, waaronder Arbiter-Western, Dallas-Arbiter en CBS-Arbiter. Hij ontwierp het originele drop-t-logo van de Beatles  en introduceerde Japanse karaoke machines in de UK.
Eind jaren 50 werd Arbiter de Britse franchisehouder voor Fender gitaren en introduceerde de Fender Stratocaster in Groot-Brittannië.  In het begin van de jaren zestig kreeg Arbiter de exclusieve rechten op de verkoop van Ludwig drums. Ivor schonk een Ludwig Super Classic Black Diamond aan Brian Bennett van The Shadows en een Ludwig Downbeat Black Oyster Pearl aan Ringo Starr van The Beatles.
Arbiter bleef succes boeken op de muziekmarkt en verkocht apparatuur aan bekende  muzikanten als Brian Bennett, Jef Beck en Jimi Hendrix. In 1966 richtte Arbiter een nieuw gitaarbedrijf op, Arbiter-Western, dat in 1969 aan Dallas werd verkocht. Arbiter werd de plaatsvervangend voorzitter van het bedrijf en het bedrijf werd omgedoopt tot Dallas-Arbiter waar hij o.a. een nieuwe lijn Hayman-drums lanceerde, die als de luidste op de markt worden beschouwd.

In 1974 verliet Arbiter Dallas-Arbiter en begon een nieuwe onderneming CBS-Arbiter, waar hij Vox Sound Limited (1973-1978) overnam van Birch-Stolec. Reg Clark keert terug naar Vox en JMI oprichter Tom Jennings wordt consultant en even later Managing Director. Er werd overgestapt naar een gestructureerd productiemodel bij Dallas Music Industries in Shoeburyness (Essex). De Vox AC30 herkreeg de oude constructies, een groot deel van het JMI assortiment kwam terug en introductie van nieuwe modellen ontstond. Meer over het Vox CBS-Arbiter tijdvak (1973-1978) is te zien op deze pagina : https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/vox-na-jennings-1967-2002/
Vox werd in 1979 overgenomen door de voormalige Marshall distributeur Rose Morris.
In 2001 ontving Ivor Arbiter een Lifetime Achievement Award van de Music Industries Association. Ivor Arbiter ging in 2003 met pensioen en stierf in 2005 in London na een strijd tegen kanker.

ESE

HH Electronics

HH Electronics is een Britse versterkerfabrikant, die in 1968 werd opgericht door Mike Harrison, Malcolm Green en Graham Lowes in Harston nabij Cambridge. Hier werden de eerste solid-state versterkers van professionele studiokwaliteit ontworpen en vervaardigd.
Er volgde verhuizingen naar steeds grotere locaties. Via Milton Cambridgeshire, naar Bar Hill Cambridge eind zeventiger jaren. Daar werden combo’s, mixers, luidsprekers  en PA apparatuur toegevoegd, plus een elektrische piano en een reeks tape-echomachines en effectpedalen.
HH verhuisde rond 1985 opnieuw naar Clifton Road, Huntingdon, Cambridgeshire en begon daar een nieuwe lijn versterkingsproducten voor grote evenementen uit te bouwen.
In de jaren negentig werden ze opgekocht door Laney Amplification.  HH Electronics is nu gevestigd in de West Midlands.

Overig Engeland

Hier volgen nog meer foto’s.

– Het interview van BBC Radio Cambridge met Charlie Hall met demo van de Hall & Collins Signature Echo is te horen via: https://www.facebook.com/hallandcollins/

Happy Birthday demo met de nieuwe Hall & Collins (H&C) Signature Echo door Charlie Hall zelf ingespeeld op een Vox AC1 (mini) Amp:

Happy Birthday demo met de nieuwe H&C Signature  door Rob Aartsen ingespeeld via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

Wonderful Land demo met de Zoom G3, G3X en G5  patches van Ross Hall van Hall’s Echo:

Wonderful Land demo ingespeeld door Rob Aartsen ingespeeld met een Japanse HM signature Strat met ToneSpinner Rob’s 59 specials pickups en een Hall&Collins Signature Echo via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

 

Frankrijk en Spanje

JPC (Jean Paul Caro).

Jean Paul Caro bouwt onder het label JPC replica’s van hoogwaardige vintage versterkers, echo’s en gitaren op maat en naar eigen idee voor zowel eigen gebruik als artiesten.
Demo schijf echo’s Jean Paul Caro te zien via:  https://www.youtube.com/user/shadorac/videos , Matilda bespeelt de Blue Stratocaster gebouwd door Jean Paul Caro:  https://www.youtube.com/watch?v=iSdR6qF_bI8, Bruce Welch test de Blue Stratocaster van Matilda:  https://www.youtube.com/watch?v=gffOGfgXXgM

Italie (excl. Meazzi en Binson)

De echo’s van Binson en Meazzi zijn te vinden op de pagina’s “Binson Foto’s (Italy)”  (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/binson-gear/)     en “Meazzi Foto’s (Italy)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/meazzi-gear/)  , onderstaand andere Italiaanse producten.

Davoli

Athos Davoli (1943) start in 1957 het bedrijf Krundaal Davoli in Parma en produceerde allerhande electronische muziekapparatuur. Samen met Wandre ook gitaren. Het bedrijf was in 1969 tot 1972 op zijn top met 220 werknemers.

Farfisa

Farfisa  is in 1948 opgericht door de families Scandalli en Soprani, fabrikanten van accordeons. Farfisa is een samentrekking van “FAbbriche Riunite di FISArmoniche”, vrij vertaald “ Verenigde Accordeon Fabrieken” voor de merken Settimio, Soprani, Scandalli en Frontallini.
 In 1962 produceerden ze de eerste transistor accordeon en rond 1964 begon de fabricage van compacte electronische orgels en keyboards, ook maakte Farfisa gitaren, radio’s, TV’s, versterkers en andere electronische apparatuur. Farfisa had 3 fabrieken in de Marche regio, 1 in Castelfidardo voor Settimio en Soprani accordeons en gitaren, 1 in Camerano voor Scandalli accordeons, piano’s en reed/chord orgels en 1 in Aspio Terme waar electronische orgels, versterkers en effecten werden gemaakt.
Sinds 1967 maakt Farfisa intercom- en video conferentie systemen in Osimo.