Echo’s West Europees

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

Overige West Europese echo’s met en zonder band of schijf

Nederland en Belgie

Duitsland

De echo’s van Dynacord zijn te vinden op de pagina “Dynacord Foto’s (Germ) (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/dynacord-fotos-germ/) en die van Klemt-Echolette op de pagina “Klemt-Echolette Foto’s (Germ)” (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/klemt-echolette-fotos-germ/). De overige Duitse echo’s staan onderstaand weergegeven.

Schaller

Het bedrijf Schaller werd in 1945 opgericht opgericht in Feucht bij Neurenberg (Beieren) door Helmut Schaller (1923-1999). Helmut Schaller was een gereedschapsmaker en een radiomeester-monteur. Zijn radio-reparatiewerkplaats bloeide in de jaren vijftig en werd uitgebreid met de ontwikkeling van versterkers en luidsprekers. Dat bleek zo succesvol dat het hele bedrijf werd geherstructureerd en omgedoopt tot “Schaller Electronic”. Al snel werden echo’s en andere effecten aan het assortiment toegevoegd. De Echo Sound buizen drumecho werd een succes als vrijstaande echo en als inbouwmodule in de Schaller gitaarversterkers.
Al in 1953 begon Helmut Schaller een 2e lijn met de productie van elektronische gitaarcomponenten zoals pickups en schakelaars in samenwerking met het Duitse gitaarmerk Framus van zijn vriend Fred Wilfer in Bubenreuth (Beieren). Höfner, Hopf en Hoyer werden vervolgens ook klant. Door deze samenwerking verschenen ook Schaller versterkers en echo’s op de markt met Framus en Höfner label. Schaller breide het assortiment uit met tremolo’s (1961), bruggen (1962) en mechanieken (1966) van uitmuntende kwaliteit waardoor er belangstelling ontstond bij de grote Amerikaanse bedrijven als Fender, Gibson, CF Martin en Ovation.
In 1968 verhuisde Schaller ongeveer 15 kilometer van Feucht naar Postbauer-Heng naar een nieuwe locatie. Om aan de stijgende vraag naar Schaller-producten te kunnen voldoen, werd een geheel nieuwe productiefaciliteit opgezet. Het assortiment werd in de jaren zeventig voortdurend uitgebreid met o.a. Bass-tuners (“M4”), verschillende bruggen waaronder de zogenaamde TOM-bruggen voor Gibson-gitaren en talrijke andere varianten van pickups (“Golden 50”, “S6”, “T6” enz.). Bovendien bedacht Schaller zelf veel productontwerpen die gerenommeerde gitaarbouwers gingen toepassen. In 1977 werd gezamenlijk met Floyd Rose een tremolosysteem met dubbele vergrendeling ontwikkeld. 

Na omschakeling van buizen naar transistortechniek in de zeventiger jaren werd door de dalende vraag begin jaren tachtig de productie van versterkers en echo’s stopgezet. De kernactiviteit verschoof naar metalen componenten voor gitaren en het assortiment werd in de jaren tachtig en negentig gestaag uitgebreid. Dit kwam tot een einde nadat zowel Helmut Schaller (1999) als zijn zoon René Schaller (1998) waren overleden.Tot eind jaren negentig werden er vioolaccessoires, kabels en zelfs speciale spinmachines voor snaren toegevoegd met weinig succes. Een cruciale periode voor het bedrijf waren de jaren 1999 tot 2006. Grete Schaller (1926-2007), de weduwe van Helmut Schaller, probeerde het bedrijf te leiden zonder een nieuwe impuls te kunnen geven, zonder ideeën voor nieuwe producten te geven en zonder de productiefaciliteit  te moderniseren, een periode van stilstand. 
Pas in augustus 2006 werd een doorbraak bereikt, toen het bedrijf Schaller juridisch en financieel werd geherstructureerd tot een naamloze vennootschap (“GmbH”) met Dr. Lars Bünning als directeur. In januari 2009 nam Dr. Bünning de aandelen van de „GmbH“ over van de familie Schaller en werd daardoor zowel eigenaar als CEO.
Sinds 2007 is er een nieuwe bedrijfsstrategie gelanceerd en geïmplementeerd die gericht is op de drie pijlers “kwaliteit, innovatie en service”. Schaller is met succes opnieuw uitgevonden en uitgegroeid tot een van de meest gewaardeerde leveranciers van metalen componenten voor de gitaar industrie. Het hoofdkantoor van het bedrijf is tot op de dag van vandaag in Postbauer-Heng.

De Schaller/Framus tremolo is hier te beluisteren: https://www.youtube.com/watch?v=Zum4LhmIfKM&feature=youtu.be

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Overig Duitsland

Hier volgen nog meer foto’s.

Engeland overig

De echo’s van Vox (JMI) en Watkins  staan op de pagina’s  “Vox en Jennings Buizen Echo’s (England)”  (link:  https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/vox-en-jennings-buizen-echos-1958-1968/ ) en  “Watkins en W.E.M. Foto’s (England)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/watkins-en-w-e-m-fotos-england/) , onderstaand de andere Britse producten.
De Amerikaanse Vox echo’s zijn te zien op de pagina “Echo’s Australie en USA ” , (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/fotos-echos-australie-en-usa/)

Jennings JEI  (post JMI)

Selmer

ESE

HH Electronics

HH Electronics is een Britse versterkerfabrikant, die in 1968 werd opgericht door Mike Harrison, Malcolm Green en Graham Lowes in Harston nabij Cambridge. Hier werden de eerste solid-state versterkers van professionele studiokwaliteit ontworpen en vervaardigd.
Er volgde verhuizingen naar steeds grotere locaties. Via Milton Cambridgeshire, naar Bar Hill Cambridge eind zeventiger jaren. Daar werden combo’s, mixers, luidsprekers  en PA apparatuur toegevoegd, plus een elektrische piano en een reeks tape-echomachines en effectpedalen.
HH verhuisde rond 1985 opnieuw naar Clifton Road, Huntingdon, Cambridgeshire en begon daar een nieuwe lijn versterkingsproducten voor grote evenementen uit te bouwen.
In de jaren negentig werden ze opgekocht door Laney Amplification.  HH Electronics is nu gevestigd in de West Midlands.

Overig Engeland

Hier volgen nog meer foto’s.

– Het interview van BBC Radio Cambridge met Charlie Hall met demo van de Hall & Collins Signature Echo is te horen via: https://www.facebook.com/hallandcollins/

Happy Birthday demo met de nieuwe Hall & Collins (H&C) Signature Echo door Charlie Hall zelf ingespeeld op een Vox AC1 (mini) Amp:

Happy Birthday demo met de nieuwe H&C Signature  door Rob Aartsen ingespeeld via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

Wonderful Land demo met de Zoom G3, G3X en G5  patches van Ross Hall van Hall’s Echo:

Wonderful Land demo ingespeeld door Rob Aartsen ingespeeld met een Japanse HM signature Strat met ToneSpinner Rob’s 59 specials pickups en een Hall&Collins Signature Echo via een Vox AC15H1TV met Blue Alnico Celestions:

 

Frankrijk en Spanje

Italie

De echo’s van Binson en Meazzi zijn te vinden op de pagina’s “Binson Foto’s (Italy)”  (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/binson-gear/)     en “Meazzi Foto’s (Italy)” (link: https://www.cliff-shadowsmeeting.eu/meazzi-gear/)  , onderstaand andere Italiaanse producten.

Davoli

Athos Davoli (1943) start in 1957 het bedrijf Krundaal Davoli in Parma en produceerde allerhande electronische muziekapparatuur. Samen met Wandre ook gitaren. Het bedrijf was in 1969 tot 1972 op zijn top met 220 werknemers.

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Farfisa

Farfisa  is in 1948 opgericht door de families Scandalli en Soprani, fabrikanten van accordeons. Farfisa is een samentrekking van “FAbbriche Riunite di FISArmoniche”, vrij vertaald “ Verenigde Accordeon Fabrieken” voor de merken Settimio, Soprani, Scandalli en Frontallini.
 In 1962 produceerden ze de eerste transistor accordeon en rond 1964 begon de fabricage van compacte electronische orgels en keyboards, ook maakte Farfisa gitaren, radio’s, TV’s, versterkers en andere electronische apparatuur. Farfisa had 3 fabrieken in de Marche regio, 1 in Castelfidardo voor Settimio en Soprani accordeons en gitaren, 1 in Camerano voor Scandalli accordeons, piano’s en reed/chord orgels en 1 in Aspio Terme waar electronische orgels, versterkers en effecten werden gemaakt.
Sinds 1967 maakt Farfisa intercom- en video conferentie systemen in Osimo.

FBT

FBT is in 1963 opgericht door Bruno Baldoni en Vinicio Tanoni en nog steeds in Recanati actief met hoogwaardige professionele audio. FBT echo’s hebben een soortgelijke sound als de Meazzi echo’s en gebruiken veelal dezelfde Photovox koppen. FBT produceerde o.a. ook voor het Duitse Blackfield label.

Lem

Generalmusic (GEM) is een fabrikant voor muziekinstrumenten die ook producten brengt onder de labels LEM en ELKA. Lem echo’s zijn net als Meazzi voorzien van Photovox koppen.

Hier volgen nog veel meer foto’s.

Montarbo

Rond 1960 begint Sergio Montanari met de bouw van mixers en in 1962 komen daar echo’s bij. De merknaam Montarbo is samengesteld uit Sergio’s achternaam en zijn woonplaats Bologna. Het bedrijf is nog steeds actief met professionele audio in Valsamoggia (BO).

Semprini

Semprini is in 1956 opgericht door Cesare Semprini als L.I.A.R.E ( Laboratori Impianti Apparecchiature Radio Elettriche ) in Milaan en  produceerde tot medio zeventiger jaren hoogwaardige versterkingssystemen. Bekende  gebruikers in Nederland waren de Tielman Brothers einde zestiger, begin 70er jaren.

Overig Italie

Scandinavie

Ackuset

Gerard Dieke (1933) vertrok als Nederlands elektrotechnisch ingenieur in 1953 naar Zweden en leeft daar nog steeds in goede gezondheid. Daar bouwde hij in 1960 zijn eerste Ackuset echo en vervolgens meerdere echomodellen, maar ontwikkelde ook PA mixers, versterkers, speakerboxen en andere geluidsapparatuur van hoge degelijke kwaliteit en hoge vermogens. Er kwam in 1964 ook een Auditron winkel in Stockholm ter bevordering van de verkoop van Ackuset naast andere merken en instrumenten. De klank van de Ackuset apparatuur is bijzonder en vele beroemde groepen gingen Ackuset gebruiken  w.o. The Who, The Hollies, The Kinks, The Bee-Gee’s, Sandy Shaw, Blind Faith (met Eric Clapton). In 1982 werd de productie gestaakt.