Foto’s Vox luidsprekers.

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

 

Foto’s  Vox luidsprekers.

Zowel Jennings JMI, Jennings JEI als alle opvolgers t/m Korg hebben steeds luidsprekers aangekocht bij verschillende Britse fabrikanten en deze in hun producten gemonteerd. Vox Thomas plaatste in 1965-1971 speakers van Amerikaanse makelij in de Vox USA versterkers. Korg monteert sinds 2009 ook Aziatische speakers, al dan niet voorzien van een Britse merknaam.
Onderstaand volgen eerst foto’s met luidsprekers van de diverse fabricaten om de reeks te besluiten met de belangrijkste toeleverancier Rola/Celestion. Onder de fotoreeks wordt de historie van Rola/Celestion beschreven vanaf 1924, alsmede de productontwikkeling. 

 

Elac luidsprekers.

Electro Acoustic Ltd, Tottenham Haringey-Groot London, M.D. was van Mr. Wragg, van eind vijftiger jaren tot zeventiger jaren.

Fane luidsprekers.

Fane is in 1958 door Arthur Faulcus en Dennis Newbold gesticht in Batley-West Yorkshire. In 1989 onder M.D. Arthur Barnes door financiele problemen overgedragen aan Wharfedale. In 2007 teruggekocht door Arthur Barnes, herstart in een nieuwe fabriek in Wakefield-West Yorkshire en thans de grootste luidsprekerfabrikant in de UK.  

 

Goodmans luidsprekers.

Goodmans Industries Ltd is in 1925 gesticht in Wembley Middlesex met een nevenvestiging in Havant Hampshire. In 1986 is de luidsprekerdivisie van  Goodmans samen met Tannoy overgedragen aan TGI.

Overige luidsprekers.

Rola/Celestion luidsprekers.

De data coderingen van Rola/Celestion luidsprekers zijn te downloaden met dit Word document: CHASSIS DATE CODES .

 

De Rola/Celestion History.

De Celestion geschiedenis start in 1924 waar uitvinder Erik Macintosh zijn Cone luidspreker concept verder wil ontwikkelen en in de markt zetten. Ondernemer Cyril French start daartoe in het pitoreske dorp Hampton Wick (voorstad London) een kleine werkplaats op aan de 29 High Street, genaamd Electrical Manufacturing and Plating Co, waar zijn broers Ralph (luidsprekers), Leonard en Edgar (metaalbewerking) de productie ter hand nemen. In 1925 wordt een vrijstaande luidsprekerkast gelanceerd, die via Constable-Celestion in Parijs ook op de Franse markt werd gezet.
In 1927 wordt Celestion Limited opgericht alsmede de Celestion Radio Company die vrijstaande Celestion cabinets en Celestion Woodroffe platenpelers produceert. Cyril French wordt de Managing Director met een 10 jaars contract. In 1929 verkast Celestion Limited naar 145 London Road, Kingston upon Thames, waar op grotere schaal kon worden geproduceerd. In 1930 was Celestion, mede door de oprichting van de BBC in 1922, een populair merk voor consumenten- en scheepsaudio, met assortimentsfolders voor platenspelers en radio’s. Losse luidsprekerkasten vervingen de losse koptelefoons van de eerste draadloze radio ontvangers, samengebouwde sets volgden met succes. Ralph French en Erik Macintosh namen juist op dit moment ontslag.

De wereldwijde recessie in 1935 trof Celestion hard, Cyril French nam om onduidelijke redenen zelf ontslag en keerde terug naar de oude vestiging in Hampton Wick als zelfstandig verkoper en distributeur van Celestion producten.
In 1936 kwam er een nieuw materiaal Alnico (alu-nickel-kobalt legering) voor gebruik in permanente magneten voor luidsprekers op de markt. Kort daarna introduceerde Celestion de eerste G12 generieke speaker met een permanente Alnico magneet.  Alnico is goed bestand tegen trillingen onder hoge belasting en temperaturen tot  480 gr C.

British Rola (dochter van Rola Company of Cleveland, Ohio USA) maakte sinds 1934 soortgelijke producten in Park Royal London. In 1942 kreeg Britsh Rola het volledige mandaat voor productie en verkoop van producten voor luchtvaart-, enginering-, motor- en radio-industrie binnen het Britse rijk. Rola ging in een nevenvestiging vacuümpompen voor RAF bommenwerpers maken. Nadat de vrede getekend was in 1946, werd de nevenvestiging gesloten en het personeel overgeheveld naar de Ferry Works fabriek in  Thames Ditton om daar luidsprekers te gaan vervaardigen. Door het naoorlogse gebrek aan grondstoffen verliep de uitbreiding traag.

British Rola was net als Celestion actief op de nieuwe maatwerkmarkt van kleine inbouwspeakers voor kristal- en buizenontvangers en decoratieve luidsprekermeubels. Tijdens Wereldoorlog II hadden beide bedrijven zich moeten beperken tot de productie van het universele W type luidspreker.
In 1947 kocht British Rola drie bedrijven Celestion Limited, Pressmach in Woolacombe en Belark. British Rola produceerde daarmee ruim de helft van Britse luidsprekers, weer in alle maten en beide beide bedrijven beheersten nagenoeg de volledige Britse export.
In juli 1948 staakte Celestion de productieplant in Kingston upon Thames en consolideerde door machines en personeel over te brengen naar British Rola’s Ferry Works fabriek in Thames Ditton. De nieuwe merknaam op de producten werd Rola Celestion Limited. Naast de sterke naoorloogse markt voor radiospeakers, zorgde het nieuwe wonder TV voor nieuwe expansie en overvolle bezetting van de productielijnen. In 1949 werd Rola Celestion overgenomen door Truvox uit Wembley met een grote naam op het gebied van PA luidsprekers en systemen voor militaire doeleinden tijdens WWII. In de nieuwe setting werd het hele arsenaal voor zowel consumenten audio als heavy duty hoorns en luidsprekers voor cinema’s politie, brandweer, mijnbouw, leger, lucht- en scheepvaart, met productieaantallen van 30-35.000 stuks per week.
In 1951 wordt Celestion weer een private company.

De G12 B024 (8ohm)/B025(15ohm) 12 watt speaker voor algemeen gebruik wordt in rond 1958 herontdekt en gemodificeerd naar een 15 watt 8 ohm gitaarspeaker voor Vox-JMI versterkers. De  Celestion  Alnico speaker CT3757 15 watt sprayed in Oyster wordt in 1960 de basis voor de Celestion aanduiding T.(ype)530  voor Vox AC15 sprayed in Azure Blue. Na restyling van de Vox kleuren van speakerdoek naar zwart en van escutheon panels naar grijs, werden begin 1964 de speakers Poly Grey van kleur en verder ongewijzigd omgezet naar nummer T.1088 Mk1. Vanaf medio 1965 werd de metalen behuizing aangepast en deze uitvoering kreeg als nummer T.1088 Mk2a en b.

In 1961 zijn er 485 medewerkers doende met de productie van luidsprekers, output transformatoren en PA apparatuur. Daaruit volgden mogelijkheden voor ontwikkelingen op hifi- en stereogebied voor consumenten- audio, waarbij Celestion’s design team hoog scoorde met kwalitatief hoogstaande Ditton speakerboxen. De publieksvraag naar versterkte live muziek gaf reden om voor het met succes gaan ontwerpen van speakers voor gitaarversterkers. De toegenomen vraag en grote productrange vroeg om extra productiehallen, maar door de ingesloten positie tussen rivier en weg van de Ferry Works fabriek, werd besloten voor een tweede productielocatie aan de Foxhall Road in Ipswich. Bestaande gebouwen werden aangepast en nieuwe hallen bijgebouwd en een kern van ervaren leidinggevende Ditton medewerkers ging nieuwe medewerkers opleiden. Productie in Ipswich begon eind december 1968 en groeide als snel uit tot een goed georganiseerde efficiënt producerende fabriek van consumentenspeakers, waardoor Ditton’s leveringsproblemen werden opgelost.

Medio zestiger jaren werd het Alnico schaars en duur door overstromingen in Afrikaanse mijnen en toegenomen gebruik voor de nucleaire wapenindustrie. Dus zochten fabrikanten massaal naar een alternatief en vonden dat in Ceramic/Ferrite magneten, die duidelijk groter uitvallen dan Alnico’s.  Rola Celestion bracht een T.1225 serie 8 ohm’s gitaarluidsprekers met Vox label in de Poly Grey kleur op markt met een iets agressievere sound dan de Alnico modellen. Deze types worden na kleurwijziging wel aangeduid als Greenbacks G12 met de toevoeging H(eavy) 50 oz magneetgewicht, 25-30 watt, (M(edium) 35 oz, S(mall) 27 oz en L(ight) 20 oz. Iedere lagere versie verschilt 5 watt in vermogen. Later verschenen meerdere types voor ander merken zoals Blackbacks en Vintage30.
De Vox Alnico Blue/Poly Grey speakers 15 watt worden ook wel aangeduid als Bulldog speakers, hetgeen onjuist is voor Britse Voxen.  De Vox speakers met Bulldog label hebben als nummers T.1656 (Alnico) en CT7724 (Ceramic) met een hogere power van 25-30 watt. Hoewel van Britse makelij zijn deze zijn uitsluitend bestemd voor export en op US Vox modellen ingebouwd.

In 1969 bracht Truvox  de Rola Celestion activiteiten in bij de Weingarten Brothers Corsetry Group, een textielconcern dat o.a. het merk Bonsoir nachtkleding voerde. De eigenaar van die Group was D.D. Penn, een Russische emigrant. De naam van de nieuwe onderneming werd Celestion Industries plc.

Na 3 jaar Ipswich bereikte de productie van standaard consumentenspeakers  zijn piek, waarna door verzadiging een merkbare daling optrad. Wel ontstond verhoogde vraag naar hoogwaardige Hifi stereo cabinet systems. Besloten werd hiervoor een moderne assemblagelijn aan de Hadleigh Road in Ipswich te openen, terwijl de Ditton vestiging zich ging richten op de productie van componenten voor hifi, Power Range speakers en PA units. Door de alsmaar stijgende vraag naar hifi, bereikte de peronele bezetting in januari 1974 een piek van 907 medewerkers in Ipswich en Thames Ditton gezamenlijk, nachtploegen, centrale distributie vanuit Ipswich  en enorme distributiestromen tussen de vestigingen, 90 mijl-150 km uit elkaar. Na geleidelijke afbouw valt in 1975 het doek voor de Ditton fabriek in combinatie met herinrichting van het besloten distributienetwerk naar een groot aantal kleinere distributiepunten, met vestigingen in Frankrijk, Duitsland en USA. Door verhoogde internationale activiteiten wijzigde de bedrijfsnaam in 1979 in Celestion International Ltd. 

In 1984 verschijnt de Sidewinder Range Guitarspeakers.
In 1992 werd Celestion International aangekocht door Kinergetics Holdings UK, met als grootaandeelhouder Gold Peak Hong Kong, in 1964 gesticht als fabriek voor batterijen. Deze GP Acoustics UK Group kocht gelijktijdig KEF uit Maidstone,  een andere Britse luidsprekerfabrikant uit het topsegment. De producent KH Manufacuring Ltd. maakt de Celestion en KEF producten, research, ontwikkeling, verkoop en marketing valt onder Celestion International Ltd. In 2003 wordt de Celestion en KEF productie samengevoegd als KH Manufacturing Ltd,  Celestion International Ltd verzorgt Research, Ontwikkeling, Verkoop en Marketing. Samen vormen zij nu GP Acoustics UK.
In 2006 staakt de productie van audiosystemen, de focus komt te liggen op gitaar- en basluidsprekers en pro-audio componenten.

Celestion speakers zijn sinds 2009 niet allemaal meer van Britse makelij. De Alnico Blue, Gold en Creamback speakers worden nog in UK geproduceerd, de voor Korg Vox versterkers bestemde echter in China. De Greenbacks voor de Vox Heritage Series komen wel uit de UK. Greenbacks, Vintage 30 of G12 speakers in de Classic series komen uit China. De speakers zijn onderling niet te onderscheiden door stickers of andere uiterlijke kenmerken.