Egmond electric gitaren

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De samenstelling van alle Egmond pagina’s op deze site is mede mogelijk gemaakt door de enthousiaste medewerking en adviezen van Hans Pijnenburg, die vroeger in de Egmond organisatie werkzaam was als all-round medewerker in Best en als eindcontroleur in Boxtel. Wij zijn Hans daarvoor zeer dankbaar en erkentelijk. Meer over Egmond is te vinden op: https://www.facebook.com/groups/Egmondgitaarmuseum/ , waar Hans momenteel beheerder is.

Egmond electric solid en hollow body gitaren.

Egmond heeft in hun fabrieken in Eindhoven, Best en Boxtel in een tijdbestek van bijna 50 jaar een heel grote varieteit aan electrische instrumenten gemaakt. Er waren modellen van solid hout, maar ook massief ogende holle gitaren opgebouwd uit triplex. Veel van die modellen hadden een gelijkende vorm als die van de bekende gitaren van Gibson en Fender, enkele van Höfner, Vox of ander fabrikaat. 
Egmond haakte ook bij de electrische modellen in op de vraag naar goedkope gitaren voor jeugdige beginners. Voorbeelden hiervan zijn de Solid-7, Scout (spaanplaat of multiplex) met Royal opbouw pickups. Dit zijn de gitaren waar de rockers van de sixties mee opgroeiden, betaalbaar en mogelijk makend dat vele jongeren muziek gingen maken.
De betere modellen hadden een halspen die de naam Varifort kreeg en handgewikkelde metalen pickups. 
Om die grote hoeveelheid modellen enigszins te ordenen gebruiken we de nummering of naam van de gitaren als leidraad.

 

Budget gitaren als Solid

Beattle Paul McCartney kocht in 1959 in Liverpool een rechtshandige 6 snarige Solid 7  (als Rosetti gelabelde) uit de oude Musica fabriek, die hij met pianosnaren ombouwde tot 4 snarige linkshandige basgitaar.

Hollow body gitaren als Club, Electra, Vinyl serie

Gitaren met namen van weersinvloeden als Blizzard, Flash, Tempest, Thunder, Tornado, Typhoon

Deze modellen hadden een wat hogere kwaliteit en per model waren er meestal verschillende uitvoeringen van standaard tot luxe met bijbehorende houtsoorten en kleuren. 

Gitaren met namen uit de ruimtevaart als Rocket, Telstar

Gitaren met verwijzing naar beroep of functie als Rambler, Scout

Overige electrische gitaren 

De Egmond double neck met zowel een mandoline als gitaarhals uit 1961, is speciaal gebouwd voor John Lamers en Cees Dingen, zanger en sologitarist van de Eindhovense formatie Cees & His Skyliners. Voor zover bekend zijn er slechts 4 stuks van geproduceerd. Een ervan bevindt zich in Museum “RockArt” in Hoek van Holland (ZH), een in Museum “Terug in de Tijd” in Horn (L) en een andere in het Musée de la guitare Vintage in (75009) Parijs.