Klemt-Echolette Foto’s (Germ)

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt de Klemt-Echolette naam vaak als Clamp en het woord “echo” als ultrasound.  Sorry voor dit ongemak.

 Klemt-Echolette historie.

Klemt is in 1930 opgericht in Olching bij Munchen als Radio Klemt door technicus Arthur Klemt (1913-1985) voor reparatie aan radio- en andere afspeelapparaten en later ook TV toestellen. Medio 1950 werd een handgebouwde 4 kanaals muziek- en instrumentenversterker ontwikkeld op initiatief van musicus en zakenman Hans(l) Bauer (1924-2014), later volgde een echo apparaat op basis van bandrecordertechniek. In 1959 vestigt Hans Bauer de merknaam Echolette waaronder hij de Klemt versterkers, echo’s en galmtoestellen in de markt zet, alsmede speakerkasten van Isophon en microfoons van AKG-, Beyer en Sennheiser fabrikaat. Later ook enkele EG gitaren van het fabrikaat Hoyer.

Oprichter Werner Pinternagel verkoopt in 1969 zijn in 1945 opgerichte Dynacord uit Straubing aan een conglomeraat van 9 partijen. Hans Bauer verwerft 50% aandeel door inbreng van het merk Echolette in de nieuwe Dynacord groep. Er wordt een nieuwe fabriek gebouwd waar beide merken naast elkaar worden geproduceerd. De naam Klemt verdwijnt uit het logo. Klemt blijft tot in de zeventiger jaren nog wel produceren voor Hans Bauer’s merken Echolette, Winston en Dynacord, maar verlegt samen met Italiaanse partners zijn grenzen bij de komst van solid state en digitale techniek. In 1981 schrapt Dynacord het Echolette logo nadat Hans Bauer’s aandelen en rechten werden uitgekocht. De rechten gingen in 2006 over naar de Telex Communications groep waartoe ook Robert Bosch Gmbh behoort.

De Klemt producten zijn legendarisch geworden door het gebruik bij de Beattles (in combinatie met de M40 versterker in Hamburg), Chuck Berry en Del Shannon, meerdere Australische bands als The Atlantics en niet in het minst door de karakteristieke Indo Kristalsound in combinatie met Fender Jazzmaster gitaren en Fender versterkers met Lansing speakers. Echolette exporteerde zelfs eigen speakerboxen met geïmporteerde Lansing speakers weer naar de USA.  Van Hank Marvin zijn sporadisch foto’s gezien met een Klemt Echolette, o.a. bij een informele jamsessie met The Spotnicks die de toestellen wel hebben gebruikt.

Veel Dynacord-Echolette informatie is te vinden op: https://bandecho.de/ , schema’s  zijn te downloaden via: http://www.peel.dk/Dynacord/ , meer info op : http://el-me-se.de/. 
Het label Echolette is opnieuw op de markt gekomen met de introductie van de MK1, een nieuwe 35 watt buizenstack  met bijpassend 2×12 inch cabinet, zie voor meer info de foto’s hieronder en: http://www.echolette.com/ 

Klemt-Echolette echo toestellen. 

Klemt-Echolette versterkers en luidsprekerkasten.

Klemt-Echolette gitaren.

Er zijn 2 types Echolette gitaren uitgebracht die werden gemaakt bij Hoyer. De EG1 had 1 cutaway en de EG3 2 cutaways. Allebei uitgevoerd in Sunburst met Spruce top, maple back en sides, gelamineerde hals, ebben toets. Zij zijn afgemonteerd met een Bigsby Selmer style tremolo, Bigsby brug en Bill Lawrence (Billy Lorento-Willy Stich) pickups.

Klemt-Echolette overigen.