Echo’s Home-made en Etap

 Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

De Engelse Google Translation vertaalt het woord “Echo” vaak als Ultrasound. Sorry voor het ongemak.

Het woord Echo komt voort uit de Griekse mythologie. In de Griekse mythologie is Echo een praatzieke nimf, afkomstig van de berg Helicon. De oreade (bergnimf) kon maar niet ophouden met praten. De nimf leidt de godin Hera zo erg af dat ze niet meer op haar man de oppergod Zeus kan letten, die vaak affaires aangaat met andere goden, nimfen en mensenkinderen.
Omdat ze zoveel last heeft van de nimf besluit Hera om Echo te vervloeken. De bergnimf kan hierdoor alleen nog maar mensen napraten en niet meer zelf een gesprek beginnen. Aan deze mythe hebben wij het begrip ‘echo’ te danken.

eTAP en Echotapper

De eTAP Vintage Echoes Emulator Kit is een geesteskind van Nederlander Piet Verbruggen van Echotapper op non commerciële basis. Piet stelt zijn kennis en kunde zonder winstoogmerk ten dienste van de liefhebbers van Vintage gitaarmuziek en voorziet met zijn ontwikkelingen met internationaal succes in een enorme behoefte bij de Shadows muzikanten. De eTAP2hw kit is ontwikkeld als basis bouwpakket waarmee muzikanten die weten wat ze willen naar eigen inzicht hun echotoestel kunnen (laten) bouwen.
De benodigde hardware materialen zijn tegen kostprijs te bestellen via www.newtone-online.nl en een goed naslagwerk met allerhande eTAP documentatie is te downloaden via deze link: https://vividinteract.files.wordpress.com/2021/01/echotapper_blog_hd.pdf .

Van de eTap2 VST Software zijn inmiddels 5000 modules gedownload. De groep VSThost gebruikt deze echo als VST core module. De eTap2hw hardware oplossing is meer dan 300 keer gebouwd en is beschikbaar met of zonder automation. De units zijn met FET ingang (de classic) met speciale FETs ingang, met buizen, met buizen plus FET beschikbaar. Er zijn speciale 19″ racks uit Zweden (LGK-Teknik) en Polen beschikbaar en zelfs een Stompbox gebouwd door Stanley-FX. Voor de meeste oplossingen zijn er specialisten die ‘in opdracht’ kunnen bouwen. Op You tube zijn vele demo’s te vinden die het bouwproces of musiceren met de eTAP tonen. Het geheel inspireert Piet Verbruggen en zijn team alsmede de bouwers en gebruikers tot voortschrijdende toepassingen en vindingen. De laatste mijlpaal is de vorming van het internationale eTAP team dat het Blue Nebula full-automatic effectpedal ontwikkelde, een topproduct dat in 2016 op de markt komt.

Onderstaande foto’s tonen een aantal uitgewerkte toepassingen van de eTAP 2hw en de soundfiles daaronder laten het resultaat horen:

 Soundfiles eTAP2hw echo van Wonderful Land en Peace Pipe:

Meer demo’s van de eTAP2hw echo zijn te beluisteren via:  https://soundcloud.com/robbo47/happy-birthday-etap2

 

Home-made Echo’s

Dit Word document kan vrij worden gedownload door te klikken op deze link: Informatieblad kopen en zelfmaken tapeloops band echo’s.

YT demo van Tonio Kooyman met door Nico Nelson naar Meazzi circuit gemodificeerde Echolette echo
(zie bovenstaande foto’s):
 https://www.youtube.com/watch?v=3mR4qz5Lrm8

  • Peace Pipe demo van de Britse zelfbouw Echomatic MKII van Roger Allock met gerevitaliseerde Echolette koppen:
  • Wonderful Land Lead demo met de naar het schema van de Framez/voxECHO Echomatic drumecho gemodificeerde Binson PE603-T van Patrice Bastien van Guitar Express Parijs: