Vox en Jennings Foto’s Algemeen (JMI 1946-1968) (England)

 Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen.

 

 De Vox en JMI historie start in 1946.

Een jaar na de tweede wereldoorlog huurt accordeonist Tom Jennings zijn eerste bedrijfspand aan 119, Dartford Road, Dartford (Kent). Het bedrijf begint met de import en handel in Franse, Italiaanse en Duitse accordeons en andere muziekinstrumenten. Kort daarna koopt Tom het pand voor 900 pond. Vanwege de naoorlogse distributie van benzine doet Tom het transport nog steeds op zijn fiets. 
De bescheiden start van de “Jennings Electronic Development Corporation” vindt plaats op het einde van de jaren 40 in het Dartford pand. Jennings heeft scherp opgemerkt dat er na de oorlog in Engeland een tekort aan muziekinstrumenten is ontstaan. Dus opent hij een winkeltje met gebruikte muziekinstrumenten met daarbij een reparatie inrichting. 

Begin 1950 opent Tom Jennings een nieuwe muziekwinkel aan de 55 Charing Cross, WC2 London en adverteert als Jennings Musical Instruments Ltd.  Al op 16 december 1950 wordt verhuisd naar een grotere winkel iets verderop aan 100 Charing Cross Road, WC2 London, als “Jennings of Dartford”. Vanaf maart 1951 wordt geadverteerd als “London Accordion Centre”, de latere baanbrekende JMI “Shop at 100”. 
Onder de “Univox” vlag brengt Tom Jennings een kleine draagbare versterker op de markt, geschikt voor allerlei toepassingen waaronder elektrische gitaar. Deze versterker wordt gebouwd door Henri Weill (de latere Fenton Weill fabrikant). 
Tom Jennings vormt voor ontwerp, productie en verkoop van orgels “The Jennings Organ Company” en gebruikt daarnaast nog verschillende andere bedrijfsnamen en logo’s (Jennings, Unity Works, Jennings Musical Instruments Ltd., Jennings Organ Company).
Derek Underdown komt in 1952 het team bij Jennings Musical Instruments versterken. Een van Derek’s hoofdtaken is het vervolmaken van Les Hill’s ontwerp van een single-note orgeltje met ingebouwde versterker. Dit kreeg ook als merknaam Univox maar werd in eigen Dartford huis geproduceerd.  De Univox was een klein, hoogtonig orgel dat werd gebruikt in kerken en clublokalen (in de sixties ook door de rock- en beatbands). Jennings wil de versterker uit zijn elektronische orgels geschikt te maken voor elektrische gitaar. Deze Jennings G-series (G5/6 en G1/10) versterkers worden in eigen huis ontworpen door Derek Underdown, echter vanwege het matige succes wordt dit project voortijdig gestaakt.
In de 50 er jaren waren er nog slechts enkele versterker- en gitaarbouwers in Engeland, dus besluit Tom Jennings om in dat gat te stappen.  Jennings Musical Instruments wordt in 1957 Jennings Musical Industries (JMI). 
Tom Jennings biedt vervolgens zijn oude vriend, electronicus en gitarist Dick Denney een baan aan als chief design engineer bij Jennings Musical Industries Ltd. at 119, Dartfort Road, Dartfort (Kent) (Main office: Unity House, Factory: Unity Works). Daar wordt verder geëxperimenteerd met het ontwerpen van gitaarversterkers. Het kost Denney nog vele jaren voor totale perfectie.  De naam Vox verschijnt eind 1957 voor de eerste keer op een gitaarversterker bij de kortlevende AC2/30. In januari 1958  komt JMI met een 15-watt gitaarversterker onder de merknaam Vox.  Deze krijgt de naam AC15 vanwege de 15 watt output. De eerste AC15 had een 12 inch Goodmans Audiom 60 speaker en een TV-front-style cabinet.  Een scala aan nieuwe producten zouden volgen tot Tom Jennings, Dick Denney en Derek Underdown JMI in 1967-1968 verlieten. Al die producten worden uitgebreid getoond op de 10 pagina’s van de rubriek “Shadows Music Gear Vox+”.
Britse Vox producten uit de roemruchte  JMI periode 1957-1968 zijn herkenbaar aan een typeplaatje op het cabinet met daarop “Jennings Musical Industries Ltd.” en “Manufactured in England”. Rechts onder op het escutheon panel de aanduiding “a JMI product”.
De producten werden geproduceerd in Dartford (Kent) en vanaf 1965 ook in The West Street factory in Erith (Kent).
In september 1967 wordt J.M.I. oprichter Tom Jennings onterecht ontslagen door  het conglomeraat The Royston Group dat een meerderheidsbelang in JMI bezat sinds 1963.  Royston werd veroordeeld tot het betalen van een compensatie, waarmee Tom Jennings in 1968 een nieuw bedrijf  J.E.D. (Jennings Electronic Development) kon gaan starten.

De uitgebreide JMI en Jennings historie 1946-1968 is te lezen door te klikken op dit Word document: The JMI-JEI history NL

Bekijk deze BBC documentaire over  de historie van Jennings Musical Industries (JMI) en hun paradepaardje de Vox AC30 versterker.

 

 Jennings en Univox historie periode 1946-1957.

 Vox en JMI historie periode 1957-1968. 

Vox en JMI folders, catalogi en prijslijsten.

Vox overigen.