Foto’s Vox gitaren Korg.

Klik op een foto om te vergroten en de galerij te openen. 

Foto’s Vox gitaren uit het Korg tijdvak (1998 – heden).

In 1993 kwam Vox in handen van Korg die besloot in 1998 om eigentijdse Reissue’s van de succesvolle JMI modellen Teardrop, Phantom en Mando uit te brengen. In 2007 volgde de 50th Anniversary MKIII Teardrop en de Wyman Bass. Vanaf 2009 brengt Korg regelmatig nieuwe eigen Vox gitaren series naast Reissue’s uit. 

Vox Reisssue gitaren geproduceerd door John Hawkins (North Coast Music USA) 1998-2001. 

North Coast Music in  Minneapolis werd in 1991 opgericht door John Hawkins en die legt zich gepassioneerd toe op restauratie en behoud van de originele Vintage Vox versterkers uit zowel UK als die van Vox Thomas USA. John’s inbreng werd gewaardeerd door Korg Vox Amplification middels een exclusieve licentie om vervangings onderdelen van lang uit productie genomen modellen te reproduceren in hun authentieke vorm, het betreft o.a. logo’s, handles, cabinets en trolleys. Door dit succes worden inmiddels ook onderdelen voor o.a. Hofner Bass en Marshall geleverd.  
North Coast Music is geworden tot “The American Home of the British Music Invasion” met hun website  http://www.voxshowroom.com/ bieden zij een enorm naslagwerk over Vox producten vanaf 1958 en zijn zij de grootste Amerikaanse dealer van nieuwe Vox producten.

John Hawkins ontwikkelde 2 hoogwaardige prototypes van Brian Jones Mark MK III Teardrop gitaar en presenteerde die op de Namm show van 1995 waar Korg deze in hun stand plaatste om de interesse bij de Vox dealers te peilen. Vervolgens ontwikkelde John ook een hoogwaardige Vox MK VI Phantom voor de Namm 1996 en 1997 waar ook de Mando stijl  12 string Mini XII werd getoond. Een ook getoond  Teardrop MK XII prototype kwam nooit in productie.  
In October 1997 verkocht John zijn belang in North Coast Music aan zijn vriend en compagnon Gary Hahlbeck en startte voor de productie van de Vox Reissue gitaren een nieuwe bedrijf Tone X, Inc.   John Hawkins werd uitgenodigd om op de Namm 1998 plaats te nemen tussen de Korg officials en verkreeg daar van Korg een eerste order voor productie van 300 stuks.
De Teardrop Mark MK III met fixed bridge verscheen in White, die met Bigsby tremolo en Schaller roller bridge in Black, Red en Ocean Green. De Phantom MK VI met Bigsby tremolo en Schaller roller bridge verscheen in Black, Red, White en Blue. Deze gitaren werden geintroduceerd in de Vox catalogus van 1998-1999, er werden wereldwijd zo’n 700 van deze gitaren verkocht. Alle gitaren waren van Custom Shop kwaliteit met bodies uit populierenhout en Rosewood toetsen, Canadese Maple necks van Guitabec, Bigsby tremolo’s, Schaller roller bridges, Japanse Gotoh tuners en pickups en verder met inbreng van vele regionale toeleveranciers uit Minnesota.  De Mini XII met hardwood body en Maple neck was er alleen in Sunburst.

Vox 50th Anniversary gitaren 2007-2008.

Ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van Vox werden in 2007  een tweetal Limited Edition Reissue Teardrop gitaren uitgebracht van modellen die in de zestiger jaren succesvol waren  ontworpen voor en gebruikt door The Rolling Stones.
De eerste  was een solid body Mark III White zoals gebruikt door Brian Jones en een semi-acoustische basgitaar VBW-2000 als bespeeld door Bill Wyman.
De Mark III  had een geplande strikt gelimiteerde oplage van 100 wereldwijd werd voorzien van een 57-07 inlay in de toets en een serienummer beginnend met 5707, als symbool voor het tijdvak 1957-2007. Als de hals wordt afgenomen wordt in de body een foto van Tom Jennings zichtbaar. De gitaar werd gebouwd in de USA, meerdere producenten claimen hun bijdrage als Custom bouwer. Dit komt mede doordat de afzet niet goed op gang kwam in de crisistijd en de geplande productie bleef steken op 70 stuks, waarvan een restaantal bij North Coast Music terecht kwam.
De Bill Wyman VBW-2000 tradioneel uitgevoerde Bass in 3 Tone Sunburst, had een geplande oplage van 50 stuks wereldwijd, waarvan 6 voor de UK. Deze gitaar werd gebouwd in Japan, vermoedelijk bij Terada.  Hiervan kwam ook een luxere gelimiteerde versie uit de VBW-2500 in Whale Blue, Black Cherry en Violin Amber.

Vox Virage  SC DC 2009-2012.

Vox Virage I SC DC 2009-2011.

Na een periode van 20 jaar waar Vox geen seriegitaren op de markt bracht besloot Korg om dit segment weer nieuw leven in te blazen met hulp van de gerenommeerde gitaarbouwer Rick Lasner. Daaruit volgde in 2009 de eerste generatie (op Gibson modellen geinspireerde) hollow body semi-acoustic Vox Virage (VG)SC (Single Cutaway) en (VG)DC (Double Cutaway) modellen. Met een aan Customshop grenzende kwaliteit en bijbehorend prijskaartje wordt deze gitaar als het vlaggeschip van de Vox gitaarlijn gezien. De gitaarbody bestaan uit twee uitgefreesde African Mahogany  of Ash solid wood (top en bottom) helften die worden samengevoegd. De Mahogany neck heeft een Rosewood toets en Vox Smooth Tuners, de body een hand carved neck joint, wat een zeer goede handpositie brengt voor de hoogste frets, de zgn. double easy access neck. De Alu Max Connect micro adjustable bridge heeft een Full contact uitvoering in massief aluminium met een hoog sustaingehalte.
Di Marzio USA ontwierp en produceerde de hoogwaardige conventionele side by side samengebouwde Three-90 tm elementen met een analoog ruis- en humvrij circuit. De
spoelen worden geactiveerd via een drie-standenschakelaar en 3 toggle keuze switches. Zo ontstaan er verschillende geluiden per pickup, door Vox getypeerd als: clean (single coil), crunch (P-90) en lead (humbucker). Elke pickup krijgt bovendien een eigen switch mee om de gewenste modus in te schakelen. Dat geeft in totaal 15 analoge klanken, zonder over te gaan op modeling of andere digitale trucjes, de combinatiemogelijkheden zijn hierdoor werkelijk spectaculair! Met de 3-standenschakelaar in het midden (hals- en brugpickup samen) staan een massa aan mogelijkheden ter beschikking: de brug in humbucker en de hals in P-90, de brug in single coil en de hals in humbucker, de brug in P-90 en de hals in single coil, etc .
De gitaren kwamen in 4 kleuren: Deep Cherry geheel in mahogany, Vintage Sunburst met mahogany back en neck, top in carved ash, Ash Blonde in ash met mahogany neck en de Jet Black in verschillende houtmixen ash en mahogany, zo het in de productie uitkwam. 
De gitaren zijn gebouwd door Fuki Gen Gakki in Japan, die eerder produceerde voor o.a. Fender, Epiphone en Gretsch.

Vox Virage II SC DC 2011-2012.

In 2011 kwam de 2e generatie Virage modellen uit, die nagenoeg gelijk is aan het 1e model. Alleen de Vox Three-90 pickups werden vervangen door Twin CoAxe tm pickups waarin meerdere elementen ruis- en humvrij zijn samengevoegd tot 1 pickup. Een traditionele twin pickup bestaat uit twee afzonderlijke spoelen, maar bij de Vox CoAxe is de ene spoel rond de andere geplaatst en niet ernaast, zoals gebruikelijk bij een humbucker. Beide spoelen worden ook hier geactiveerd via een drie-standenschakelaar en 3 toggle switches waarbij dezelfde  3 voices mogelijkheden ontstaan als bij de Virage I.   Naast de standaard Virage kwam er een uitvoering met Paua shell Butterfly inlays in de Rosewood toets. Voor de  Frankfurtse Musikmesse 2011 werden enkele unieke gitaren uitgevoerd met een speciale exclusieve finish.  Ook de Virage II modellen zijn in Japan geproduceerd.

Vox SSC en SDC en HDC  series 2010-2012.

Deze Vox kwaliteitsgitaren zijn ontworpen bij Vox G-Rok R&D in Novato Californie en delen veelal componenten met het topmodel de Vox Virage II, zoals de Mahogany neck, Rosewood neck, double easy access neck, CoAxe pickups, Vox Smooth Tuners en een Alu Max Connect micro adjustable bridge. De 33 en 55 series zijn er, met een knipoog naar Gibson, als solid bodies SSC (ES 335 Solid Single Cutaway) en SDC (Les Paul Solid Double Cutwaway), een HDC uitvoering is een semi-acoustic hollow-body model (Hollow Double Cutaway).   

Vox SSC en SDC 33 series 2010-2011.

De zeer prijsvriendelijke Solid 33 modellen zijn geproduceerd in Indonesie. Zij hebben een Ash body en Twin CoAxe pickups  met 2 geintegreerde voices (Clean en Lead). Deze gitaren hebben één master switch voor de hele gitaar, met 2 pickups, 1 schakelaar voor de pickup modus én 3-standenschakelaar ontstaan er dus 6 verschillende mogelijkheden: 3 mogelijkheden in de clean-modus, en nog eens 3 in de lead-modus. Dit model werd bij de introductie uitgebracht in 4 verschillende kleuren.

Vox SSC en SDC 55 series 2010-2011.

De in Korea geproduceerde Solid 55 modellen hebben een Ash body en Twin CoAxe pickups met 3 voices geintegreerd zoals bij de Virage II. Dit model werd bij de introductie uitgebracht in 4 verschillende kleuren. In 2011 kwamen er 4 Flame Maple kleuren bij en verscheen er een Semi-Solid lichtgewicht model SSC/SDC 55-SS. Deze versie is herkenbaar aan de exclusieve kleur Trans Black met voor de electronica een ronde afdekplaat aan de achterzijde i.p.v. een ovale.

Vox HDC 77 series 2010-2011.

De in Korea geproduceerde spitse HDC 77 (Hollow Double Cutaway) modellen hebben Solid Mahogany sides met Maple ply top en back en een Mahogany neck met Rosewood toets.  Twin CoAxe pickups  met 3 voices geintegreerd zoals bij de Virage II. Dit model werd bij de introductie uitgebracht in 3 verschillende kleuren. In 2011 werden 2 Flame Maple kleuren toegevoegd plus de Hawaiin Koa uitvoering.

Vox HDC 99 series 2011-2012.

De in Korea geproduceerde ronde HDC 99 (Hollow Double Cutaway) modellen hebben Solid Mahogany sides met Maple ply top en back en een Mahogany neck met Ebony toets.  Twin CoAxe pickups  met 3 voices geintegreerd zoals bij de Virage II. Dit model werd bij de introductie uitgebracht in de Quilted (gewatteerde) Maple kleuren Wineburst en Sunburst.

Vox  SDC 22 series 2011-2012.

De prijsvriendelijke SDC 22 modellen zijn geproduceerd in Indonesie. Zij hebben een solid Mahogany body, Mahogany neck, Rosewood toets  en  XLM (Extra Loud Mini) 2 voices Humbuckers.  Dit model werd bij de introductie uitgebracht in 4 verschillende kleuren.

The Apache 1 (Teardrop-Droplet) en 2 (Phantom 1 – Coffin)  Travel guitar en bass met ingebouwde versterker 2012-2013.

In 1962 introduceerde JMI hun vermaarde Vox Phantom VI “coffin” model, in 1964  gevolgd door het Mark MKIII Teardrop “droplet” model.  In de jaren daarna verschenen nog Mark IV, VI en XII  en Phantom IV en XII modellen. In 1998 werden hoogwaardige Reissue modellen voor Vox Korg werd gebouwd door North-Coast Music USA genaamd Mark MK III Teardrop en Phantom MKVI.
In 2012 werden beide 6 snarige gitaarmodellen als The Apache model 1 en 2 heruitgebracht in een compacte “travel” uitvoering, die ook dit segment een totaal vernieuwende impuls gaf.
De gitaren hebben een ingebouwd gemodelleerd versterkercircuit dat oorspronkelijk werd ontworpen voor de Vox mini versterker AC1RV. De electronica wordt gevoed door 6 AA batterijen, goed voor 26 uur gebruik van de 0,7 watt versterker met 2 x 3 inch speakers van 8 ohm. Ook overgenomen uit de AC1RV is de Drummachine met 66 ritmepatronen (11 genres in 6 variaties) met  level- en tempocontrol. Het circuit beschikt verder over een E-tuner, Volume-, Tone- en Gaincontrol, een jack- plus koptelefoonoutput, een Aux input voor b.v. een MP3 speler en toggle switches voor Overdrive en Standby.

De body van de gitaren is van Basswood (Linde), de neck  met Truss Rod is van Maple en de toets van Rosewood.  Verder beschikt de gitaar over een singlecoil neck pickup, een 4 zijdig instelbare zadelbridge en vintage tuners.
In 2013 verscheen vervolgens een vrijwel gelijke 4 snarige Bass uitvoering van beide gitaarmodellen. De pickup werd verplaatst naar de bridge, de bridge heeft geen zadels. De Distortion toggle werd Bright en de Gain control Drive genoemd. De 2 speakers werden vervangen door 1 x 4 inch versie van 8 ohm.
Alle gitaar en bass bodies verschenen in de 3 kleuren Salmon Red, Seafoam en White. De Apache 1 (Teardrop “droplet”) modellen kregen als 4e kleur  Three Tone Sunburst, voor de Apache 2 (Phantom “coffin”) modellen was de 4e kleur Black. Deze gitaren zijn in China geproduceerd en wereldwijd verkocht.

Vox Mark III “droplet” Teardrop  en V “coffin” Phantom guitar en bass 2013.

In aansluiting op de Apache Travelguitars werden in 2013 ook weer de tradionele sixties uitvoeringen van beide gitaar- en bassmodellen uitgebracht met gebruik van dezelfde vorm, materialen en kleurstellingen als de Apache lijn. Deze gitaren hebben een grotere Basswood (Linde) body met dezelfde Maple neck en Rosewood toets als van de Apaches. De 6 snarige gitaarmodellen hebben 3 singlecoil pickups, een 5 standen switch, 2 controls en een tremolo. De 4 snarige bassmodellen 2 singlecoil pickups en 3 controls. 
Deze gitaren zijn in Indonesie geproduceerd en verkocht in Europa en Japan.