The Saints

The Saints.

Het verhaal van “The Saints”

In 1963 wordt er, door een paar scholieren van de Vlissingse zeevaartschool “De Ruyter”, een bandje opgericht onder de naam: “Johnny and the Saints”. Een voor toentertijd niet ongebruikelijke naam voor een bandje.

Die lol duurde amper twee jaar, want de studie was de dagelijkse realiteit. De band moest stoppen van de direkteur van de zeevaartschool en dat was balen. Die beslissing had echter wél tot gevolg, dat iedereen in 1966 z’n diploma op zak had. Einde van een leuke tijd en iedereen ging zijns weegs, in ieder geval naar zee.

Oude liefde roest niet.

In 1981 werd er een electrische gitaar van zolder gehaald, afgestoft, gestemd en voorzichtig klonken de eerste noten van “Apache”. Dat was het begin van de bandrevival, nu onder de naam: “The Saints”.

De originele bandleden Frans Jansens en Rien Bouwmeester hadden elkaar snel gevonden. De partijen van ‘Hank” en “Bruce” waren hiermee ingevuld. De rest volgde binnen een half jaar. Het hoofdthema werd nu: “The Shadows” met een héél klein beetje “Cliff”. “The Ventures”, “The Spotnicks”, “The Jumping Jewels” en “De Maskers” volgden vanzelf.

Inmiddels 28 jaar “The Saints”

En als de gezondheid het allemaal toe blijft laten, komen er nog wel de nodige jaren bij. Wat is het geheim van een band, die al 28 jaar bij elkaar is? Er zijn wel een paar redenen te bedenken: (althans voor “The Saints”):

* The Saints” treden bewust weinig op. (dat houdt het thuisfront rustig)

* Het oefenen alleen al, geeft een kick. (spelen zonder “stress” is lekker spelen)

* De band bestaat niet uit “haantjes”. (alles gaat in onderling overleg)

* Alleen nummers spelen, die je zelf leuk vindt en waar je dus ook achter staat.

Inmiddels wordt er wel “wat” vaker opgetreden. De laatste zaterdag vóór de Kerst, geven “The Saints” hun jaarlijkse Kerstconcert in het “Atrium” te Vlissingen.
De Meeting in Berkel-Enschot blijft ook een favoriete plek om te spelen.  

“The Shadows” zijn er weliswaar mee gestopt, hun muziek, met de zo herkenbare “sound”, gaat echter nooit verloren. Die wordt levend gehouden door diverse bands, over de hele wereld. “The Saints” is er één van.

De bandleden zijn:

* Frans Jansens, sologitarist (Zeevaartscholier)

* Rien Bouwmeester slaggitarist (Zeevaartscholier)

* Wim de Voogd drummer (Zeevaartscholier)

* Ron van der Meer basgitarist (Begin jaren 60, zang / bas in de Vlissingse bands “The Skybolts” en “The Night Revellers”)

* Hans Helmich toetsenman (Begin jaren 60, solo / drums in de Vlissingse band “The Skybolts”)

The Saints speelden op de Nationale meetings in febr 2005 en sept 2007 en op op Internationale 49e meeting van april 2009 en de 53e Tribute to Joop & Jolanda van oktober 2012.