The Jokers

The Jokers speelden op de 49e Meeting van april 2009.

                         

 

Op het einde van vijftiger jaren had Antwerpen nog een echt strand.Strand van St.Anneke genoemd nu is dat de Linkeroever, aan dit strand bevond zich een soort lunapark en dancings. Jos Clauwers zijn ouders hielden daar het kursaal open, waar op de weekends orkesten optraden. Een van die orkesten was Lee West and the Westonians. Lee West alias Leon Pooters ook nog de Belgische Elvis Presley genoemd leerde de jonge Jos zijn eerste akkoorden waarna deze zijn eerste groep oprichte.

Deze eerste groep bestond uit: François De Boeck (git) Jos Clauwers (git en zang) en Leon Poorters (git en zang). De Jokers waren geboren, Leon Poorters werd vervangen door Jos Raes die bas speelde als ook Tim Vistrin (de vogel) die de groep kwam aanvullen. Danny Peppermans welke juist het kampioenschap van Belgiê bij de juniores voor drummers had gewonnen voegde zich bij de groep als drummer. André V.D. Broeck welke een burgerlijk ingenieur was kwam wekelijks met de groep meespelen, hij was ouder dan de andere Jokers en kende nog vele liedjes uit zijn studententijd en stelde dus voor om zo een liedje in een moderne uitvoering te brengen. Dus warende Jokers wel degelijk een vijfmans bezetting .

Ik zag Cecilia komen werd aangepast en uitgeprobeerd op een avond en door het publiek goed bevonden. Op een van die avonden kwam ook L.Marechal de groep bekijken hij was een gerenommeerd muzikant en tekstschrijver, maar hij fungeerde ook als talent-scout voor Philips en bood hen een contract aan. Zo werd dan in 1960 Cecilia opgenomen zonder mixing of iets wat goed te horen is op de single.

In 1962 kwam Ronald Sigo bij de groep ter vervanging van André V.D. Broeck, op muzikaal gebied was dat een vooruitgang. Zij traden op in het buitenland: Duitsland, Spanje. Na hun terugkeer in 1964 tekenen ze een contract bij Louis Van Rijmenant. Nummers zoals Moscow guitar – Drina -Spanish Hully Gully die een goede markt vonden hier en in het buitenland. In 1965 worden opnames uitgebracht door Cardinal. Van 1968 tot 1969 traden zij op in Blankenberge.

In 1970 bouwt Jos zijn eigen opname studio. In 1971 wordt de groep ontbonden dit na een loopbaan eigen platen label Reward van 12 jaar. Jos Clauwers is nog steeds platen producer en Sigo speelt met de heropgerichte Pebbles. Danny Peppermans is een succesvol cafébaas in Temse. Dus om alle misverstanden uit de weg te ruimen zie hier de 5 Jokers in hun begin periode (1960).

 

Onderstaand een aantal van door The Jokers uitgebrachte nummers:
Instant Coffee
La Golondrina
Moscow Guitars
Ronny Boy
Sabre Dance
Sampam
Song Of Delilah
Song Of Orfeu Negro
Summertime
Tabou
Tico Tico
Tico Tico 1992
Umoresco
Viva Zapata

 

 

/column]