De versterkers van de oude sound|Berichten / Message|Forum

Het Forum is toegankelijk voor iedereen.

Om topics te plaatsen of daar op te reageren is vooraf registratie als Member vereist.

Members kunnen ook zelfstandig voor de agenda evenementen opmaken en aanbieden via de Forumpagina.
Door onze Members aan ons verstrekte gegevens zullen nooit aan derden worden doorgegeven.
Er is een uitzondering op deze regel:
Wanneer er een gerechtelijk bevel is uitgevaardigd om deze gegevens te verstrekken.

Na het wijzigen van de domeinnaam van deze site in februari 2015 zijn een aantal berichten verloren geraakt
en kunnen sommige Members inlogproblemen ondervinden.
Dit kan worden opgelost door opnieuw te registreren of een mailtje te zenden naar:
webmaster@cliff-shadowsmeeting.eu

Avatar
Lost password?
Advanced Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
sp_Feed Topic RSSsp_TopicIcon
De versterkers van de oude sound
22 februari 2013
16:13
Avatar
Hank
Guest
Guests

Graag wil ik een inspiratiepoging doen door een nieuwe activiteit op het forum te brengen. Het lijkt me voor fans, liefhebbers en insiders leuk om regelmatig iets te kunnen lezen over de achtergronden van hun passie. Daarom een aftrap voor topics met wat diepgaander informatie, wie zich geroepen voelt zijn kennis te delen met anderen volgt.
Een voor de hand liggend onderwerp is de sound van The Shadows en daarin kun je veel onderdelen onderscheiden b.v. de gitaren, de vingers, de echo’s, de opnames enz. Als eerste aanzet zal ik iets vertellen over de oude sound en meer specifiek over de daarbij gebruikte versterkers tot ca. 1965 dus tijdens het JMI tijdvak.
Documentatie hierover is o.a. te vinden in naslagwerken als Vox Amps The JMI Years van Jim Elyea, The Vox Story van David Petersen & Dick Denney, That Sound van Roberto Pistolesi, de Service Engineer’s Guide van Stephen Grosvenor etc. Van gesprekken met technici als Jan van Beveren, Nico Nelson zaliger, Piet van Dort en Huigo Huisentruit wordt je altijd wijzer. Goed kijken naar apparaten (in- en uitwendig) en oud foldermateriaal helpt zeker en tenslotte Bruce en Brian wilden op de meeting ook wel eens iets vertellen, zij waren er immers bij en wij moeten het doen met afgeleide informatie.
Veel leesplezier toegewenst.

Tot begin 1960 werd Selmer Truvoice gebruikt, te horen op o.a. A voice in the wilderness, Fall in love, Bongo Blues. Een 2 kanaals 14watt versterker met tremolokanaal en een 12” Goodmans Audiom 60 speaker.
Zie: http://www.vintagehofner.co.uk...../sel1.html (klik op The Stadium (TV19/T).
De buizenbezetting bestond uit een EZ81 gelijkrichter, 1*ECC83 plus 3*EF86 in de preamp en als eindtrap 1*ECC82 plus 2*EL84. De EF86 is een buis met veel compressie, wijde range, bepaalde vervorming en zorgt voor een luide versterker. Hoewel fabrikant Mullard de buis destijds niet microfonisch noemde, denken we daar tegenwoordig wel anders over. De EF86 veroorzaakt overigens een rammeling bij lagere tonen en dat geeft problemen bij gebruik voor basgitaar.

Vanaf medio 1959 werd ook de Vox AC 15 gebruikt in 3 opeenvolgende uitvoeringen. Nummer 3 met TV front had 4 kanalen incl. vibrato/tremolo, een brilliant en een cut schakelaar en 1 Goodmans Audiom 60 speaker.
Zie: http://www.ampaholics.org.uk/v.....m_1961.htm
De buizenbezetting was grotendeels identiek aan de Selmer, echter in de preamp werden 2 dure EF86’s vervangen door 2*ECC82’s (krappere range, meer treble en minder bas). Deze versterker met nog maar 1*EF86 werd de voorloper van de AC 30.

Begin 1961 werd maar korte tijd een AC30/4 gebruikt, feitelijk gelijk aan een AC15 met dubbel 30 watt RMS vermogen uit 2 speakers. Alleen de gelijkrichtbuis EZ81 werd een GZ34 en de eindtrap werd uitgebreid van 2 naar 4 EL84’s.
Zie: http://www.youtube.com/watch?v.....-8OYlKZqXQ

In voorjaar 1961 kwam de AC 30/6, uitgebreid met 2 brilliant kanalen (van 4 naar 6), de brilliant schakelaar kon daardoor vervallen. De speakerkeuze viel op Celestions G 12 de “Blue” Alnico Bulldogs. De laatste EF 86 in de preamp werd een vierde ECC83 en het geluidsverschil was merkbaar, waardoor compenserende circuitaanpassingen volgden. Uiteindelijk bracht Vox de AC 30 in 3 uitvoeringen de Normal voor Lead, de Treble voor slag en de Bass voor basgitaar.
Zie: http://www.voxshowroom.com/uk/....._bass.html
Zie: http://www.voxshowroom.com/uk/.....30brn.html
Uitwendig zijn deze te herkennen door een red panel, een badge op het doek en een N, T of B aanduiding achter het serienummer op het typeplaatje van het cabinet. De N en T uitvoering hadden grijze bulldoggs speakers de B blauwe met dikker karton. Inwendig valt er meer te onderscheiden, rechts onderaan op het (Burndepts) chassis staat met rode inkt geschreven of gestempeld Bass of T(reble). De circuittekeningen voor N (OS/026) , T (OS/056) en B (OS/057) tonen de technische verschillen.
Zie: http://www.voxamps.com/support/circuits/
Deze spelen zich voornamelijk af op 7 weerstanden op de tagtrips en met name op de C nummers 2, 3, 5, 6, 7, 9, 10. Ten opzichte van de Normal wijzingen bij de Treble 5 waardes en bij de Bass 3 waardes. Bij de Treble zijn er nog wat aanvullende aanpassingen in circuit en onder de volumeknoppen. Het resultaat is een rinkelender geluid bij de Treble en de Bass werd zwaarder van toon en veel luider, reden waarom deze voor Leadgebruik ook wel bevalt.

Niettemin was er voor leadgebruik behoefte aan meer toonregeling. Daarom werd in Hanks Normal versterker een blauwe MXR pedaal (nog 220 volt) ten band (freq. 31.2 tot 16.000) graphic equalizer model no. 108 vast ingebouwd.
Bruce tekende ooit persoonlijk de instellingen daarvan voor ons uit. Ronny Gusstafson volgde in Zweden met een zichtbare Boss equalizer.
Medio 1962 werd middels een extra ECC83 buis een treble en bas toonregeling toegevoegd aan het brilliant kanaal van de Normal uitvoering. Aanvankelijk als een losse aan te bouwen module, zie onderaan: http://www.voxshowroom.com/uk/.....30brn.html
maar al snel geïntegreerd. Aldus ontstond naast de 3 basismodellen een vierde AC30/6 Top Boost (TB) uitvoering, heden ten dage het meest gangbaar, maar in 1964 was het verkoopaandeel Normal 24%, Treble 38%, Bass 28% en TopBoost nog maar 10%.

Forum Timezone: UTC 1
Most Users Ever Online: 39
Currently Online:
Guest(s) 1
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
Zaanse Shadow: 10
Donald: 9
Johan_de_Greyze: 5
alwin: 3
rudolfleon: 2
FBI: 2
RobRijswijk: 2
Tape Echo Heaven: 2
Wally Dean: 1
gerdezwart: 1
Member Stats:
Guest Posters: 1
Members: 105
Moderators: 0
Admins: 2
Forum Stats:
Groups: 1
Forums: 5
Topics: 80
Posts: 94
Newest Members:
MijndomeinSupport, vecheslav
Administrators: Shadmast: 5, Henk: 51

You cannot copy content of this page