De (transistor)echo's van DE sound: Echoplex/Roland | Berichten / Message | Forum

Het Forum is toegankelijk voor iedereen.

Om topics te plaatsen of daar op te reageren is vooraf registratie als Member vereist.

Members kunnen ook zelfstandig voor de agenda evenementen opmaken en aanbieden via de Forumpagina.
Door onze Members aan ons verstrekte gegevens zullen nooit aan derden worden doorgegeven.
Er is een uitzondering op deze regel:
Wanneer er een gerechtelijk bevel is uitgevaardigd om deze gegevens te verstrekken.

Na het wijzigen van de domeinnaam van deze site in februari 2015 zijn een aantal berichten verloren geraakt
en kunnen sommige Members inlogproblemen ondervinden.
Dit kan worden opgelost door opnieuw te registreren of een mailtje te zenden naar:
webmaster@cliff-shadowsmeeting.eu

Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
De (transistor)echo's van DE sound: Echoplex/Roland
23 maart 2013
12:50
Avatar
purist
Member
Members
Forum Posts: 3
Member Since:
22 februari 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Als derde topic een vervolg op de echotoestellen van DE Sound, nu over de transistortoestellen en in het
bijzonder over de door zowel Hank als Bruce gebruikte Roland echo’s, de werking, de bediening en het onderhoud ervan.
Linken voor diepere info, deze inzien kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Rond 1974 kwamen de transistors op de markt, fabrikanten als Vox, Meazzi, Binson, Maestro etc. brachten massaal deze solid-state techniek op de markt, eenvoudiger productie, lichter in gewicht dan de toestellen met buizen. Dat bracht ook wel teleurstelling want de eerste generatie transistors bleek niet zo betrouwbaar en de sound was niet meteen denderend, mede omdat de natuurlijke compressie en distortion van de buis ontbreekt.

The Shadows kregen daarnaast te maken met hun tijdelijke stop, personele wisselingen en een kortdurende solocarrière van Hank, hetgeen invloed had op hun muziekstijl en sound.

Hank gebruikte in die tijd meerdere echotoestellen naast elkaar, waaronder van ca. 1974 tot ca. 1977 een Maestro Echoplex EP3 een toestel met een in een cassette geplaatste tape en met slechts 1 weergavekop (single head) die verplaatsbaar was om de delaytijd van die ene kop te variëren van stand 0 tot 35. (Opnames o.a. Return to the Alamo, Another Night, Cricket Bat Boogie).

Zie: http://www.in2guitar.com/echoplex.html en krijg een induk van de mogelijkheden via http://soundandcircuit.webs.co.....manual.pdf

Hank ging zich ergeren aan de rumoerigheid (noise) en de snelle slijtage van de dure tapecasette, bij de Amerikaans fabrikant was (buizen)ontwerper Mike Battle zo ongelukkig met de transistoruitvoeringen EP3 en EP 4 dat hij uitstapte (EP1 en EP2 = buizenmodel).

Inmiddels produceerde de Roland Corporation in 1972 in Osaka Japan opgericht door Ikutaro Kakehashi (1930) o.a. bandecho’s als Roland Space echo’s RE 101, instapmodel RE 150 en RE 201 (1973) gevolgd door de Chorus Echo’s RE 301 (1977) en RE 501 plus de SRE 555 als rackuitvoering. De solide uitvoering en keurige afwerking was een klasse hoger dan de zestiger jaren toestellen, slechts 3 afspeelkoppen, meerdere herhalingen door elektronische feedback, variabele bandsnelheid en uitgebreide instelbaarheid waren sterke punten.
Zie voor verdere kenmerken en diepere technische specificaties onderaan de topic.

Hoewel de transistor klanken beter werden en een (korte) regelbare, wat hol klinkende mechanische galmveer ingebouwd was, kon het buizengeluid niet doen worden vergeten, een mooi maar ander cleaner geluid ontstond daarnaast.
Hank gebruikte aanvankelijk de “metallic sound” van de Roland Space Echo RE 201 van ca. 1978 tot 1980, beluister o.a. Heart of Glass, Rodrigo’s, het album String of hits en zie: http://www.vintagesynth.com/ro...../re201.php en http://www.musicofsound.co.nz/.....space-echo

Deze echo werd live gezien bij het London Palladium Concert.
Daarnaast waren o.a. nog beschikbaar: de buizen Binsons, de transistor Binson EC 3
(zie eerdere topic over Binson echo’s en: http://www.estecho.com/gear/Bi.....on_EC3.php )
en de Maestro Echoplex. Soms liggen de delaytijden van de toestellen zo dicht bij elkaar dat (analyserend metende) experts als Charlie Hall, Roberto Pistolesi zaliger en Paul Rossiter over deze periode niet altijd met zekerheid het voor een album gebruikte toestel durven aanwijzen.
Vanaf 1982 ontstaat een meer zingende sustain met de de komst van de Roland Chorus Echo RE 301. Beluister albums als Live at Abbey Road, Life in the jungle, XXV en Moonlight Shadows en de Wonderful Land opname met Mark Knopfler en zie:
http://fr.audiofanzine.com/del.....as/photos/
scroll naar beneden voor 13 foto’s

Er onstond daarnaast een invloed op de sound door het gebruik van een Custom Shop Strat, de Black Strat en Mesa Boogie versterker.
Tevens werd meer en meer effectapparatuur toegevoegd als de Morley volumepedaal V(olume)BO(oster) met foto-electrische cel:
http://www.mk-guitar.com/2008/.....ume-pedal/ ,
MXR phaser: http://en.wikipedia.org/wiki/M.....R_Phase_90 en de Maestro Rhytm`N Sound Box: http://www.guitar-muse.com/mae.....uitar-3666 .

Door het vergelijken van originele opnamen met re-records worden de apparatuurverschillen hoorbaar.
Hank verscheen regelmatig live met twee RE 301 echo’s, aanvankelijk dacht men als back-uptoestel. Later bleek dat de instelling verschilde (Clean + Dirty) en dat middels een switch tussen de nummers kon worden overgeschakeld. Ook Bruce gebruikte zijn RE 301 op het podium en waardeerde de chorus. Het chorus-effect is een Roland ontwikkeling, op de markt gebracht in diverse separate en gecombineerde uitvoeringen.
Hank probeerde ook latere uitvoeringen uit als de Roland Chorus Echo RE 501 (o.a. 1981 TV program The Shadows in Scandinavia) en de rackuitvoering hiervan de SRE 555, alsmede de digitale unit Roland RE 3. Maar deze konden hem minder bekoren, de RE 501/SRE 555 hebben een andere koppenstand en langere delaytijd die minder goed bij de oudere nummers past. Zie alle modellen RE 301, RE 501 en SRE 555: http://www.thegearpage.net/boa.....p?t=746401
De Rolands RE 301 bleven lang in gebruik, tenminste tot rond 1996.

Roland stopte de productie na de opkomst van digitale toestellen en rond 1998 ook de service en onderdelenlevering voor de bandtoestellen. Hank verzamelde aanvankelijk enkele gebruikte toestellen voor backupdoeleinden maar teste gelijktijdig de nieuwe alternatieven. De analoge Amtech Age 1 viel af, nadat Charley Hall in 1996 de EFTP patches ontwikkelde viel de keuze op het podiumgemak van de digitale Alessis Q2 (vanaf 1999 Q20) met presets. De EFTP patches zijn voor eenieder verkrijgbaar voor meerdere digitale toestellen.
Zie Echoes from the past : http://charliehall.proboards.c...../index.cgi
In 2008 kwam de TVS3 met buizen voorversterker en analoog signaal in beeld, ontwikkeld in Australie door Paul Rossiter.
Einde oude sound ? Zeker niet, de nieuwe generatie toestellen weet ze met juiste patches alle toestelkarakteristieken perfect te genereren, hoewel de charme van authentiek ...

Kenmerken van Roland RE echo’s:
Roland echo’s beschikken over 1 opnamekop, 3 weergavekoppen en een 1 wiskop, de latere Chorusmodellen hebben bovendien een 4e weergavekop op afstand (Sound on Sound optie).
Roland toestellen worden ingesteld met zgn. 12 u potmeters, drukknoppen en switchen.
In de deksel is een uitgebreide bedieningsinstructie aangebracht.

De 3,65 mtr lange band (goed voor 300 uur) met eigen rugsmering (zgn. lubricated tape), wordt op ingenieuze wijze los opgeslagen in een doorzichtig perspex reservoir en volgt in vol bedrijf feilloos zijn aldoor kronkelende natuurlijke weg. De band staat, middels een klemroller, alleen buiten het reservoir op spanning rond de 5 tot 6 in een boog gepositioneerde koppen. Wonderlijk om te zien maar het gaat altijd goed, ook het vervangen van de lange tapeloop is eenvoudig middels een speciale invoeropening. Roland levert deze tape al lang niet meer, in Nederland worden passende alternatieven voor Roland (en Echoplex) geleverd door Sam Vreekamp op de meeting en via zijn site Tapeloops.

De RE 201 beschikt over 3 instelbare inputs (2 microfoon en 1 instrument) gekoppeld aan een peak level indicator en een Vu meter. De output heeft een 3 standen level switch H-M-L.
De echo wordt ingeschakeld met de echo-normaal schakelaar en ingesteld middels een modeselector met 12 standen (1 t/m 4 Repeat, 5 t/m 11 Reverb + Echo en de 12e stand Reverb Only. De echo kan op smaak worden gebracht met de potmeters voor bandsnelheid = Repeat rate (interval), Intensity (aantal herhalingen) en Echovolume. Daarnaast is er een toonregeling Bas en Treble en een Reverb volumeregeling. Er zijn remote en footswitch aansluitingen

De uitgebreidere RE 301 beschikt over 3 gelijkwaardige inputs met ieder een kanaalpotmeter en ieder een slideswitch (-20 orgel, -35 gitaar – 50 microfoon db) gekoppeld aan een peak level indicator en een Vu meter. De dubbele (A+B en B) output heeft een 3 standen level switch -15-25-35 db. Het toestel heeft 2 drukknoppen voor inschakeling Chorus of Echo en switchen voor Echo/Single delay en Sound on sound on/off (inschakeling trage 4e kop). Verder zijn er potmeters voor echokleuring Repeat rate (=bandsnelheid), Intensity en Volume, voor Reverb volume en voor Chorus intensity, alsmede toonregeling Bas en Treble. Voor PA aansluiting kan direct signaal aan/uit worden gezet,

Het onderhoud beperkt zich tot het reinigen van koppen, bandgeleiders, viltjes en rollers.
Daarnaast is het verstandig de kritische afstelling van de bandspanning en de klemroller onder controle te houden bij een juist afgestelde koppenstand. De positie van het solenoïd klikrelais dient zodanig te zijn afgesteld dat 1 tot 1,4 kg trekkracht op de klemroller staat. Verstelling van de koppen door een leek is over het algemeen af te raden, demagnetiseren hoeft niet frequent.
De printplaten zijn weinig storingsgevoelig. Omdat Roland geen service meer verleend is het zaak een ervaren technicus in te schakelen voor reparaties, veelal potmetervervanging, bandgeleiding en rollers. Gelukkig zijn apparaten in die tijd al beter gedocumenteerd, onderhouds- en bedieningsvoorschriften zijn gemakkelijk te vinden op internet, zoals deze service manuals voor de
RE 301: http://www.interruptor.ch/Rola.....manual.pdf
RE 201: http://manuals.fdiskc.com/flat.....Manual.pdf
maar de vakman blijft nodig bij dit soort apparatuur.

Als afsluiting een overzicht van de instelopties van Roland RE 201, 301 en 501:

Variabele delaytijden mSec i.c.m. snelheidsregeling (excl SOS kop):
RE 201 min speed potmeter naar links: kop 1 197 - kop 2 391 - kop 3 597 mS.
RE 201 max speed potmeter naar rechts: kop 1 71 - kop 2 141 - kop 3 208 mS
RE 301 min speed potmeter naar links: kop 1 130 - kop 2 280 - kop 3 720 mS
RE 301 center speed potmeter in midden: kop 1 60 - kop 2 120 - kop 3 320 mS
RE 301 max speed potmeter naar rechts: kop 1 40 - kop 2 80 - kop 3 210 mS
RE 501 min speed potmeter naar links: kop 1 227 - kop 2 531 - kop 3 857 mS
RE 501 max speed potmeter naar rechts: kop 1 108 - kop 2 252 - kop 3 407 mS

Mode switch RE 201:
Stand Repeat 1 : kop 1
Stand Repeat 2 : kop 2
Stand Repeat 3 : kop 3
Stand Repeat 4 : kop 4
Stand Reverb + Echo 5 : kop 1 + 2
Stand Reverb + Echo 6 : kop 2 + 3
Stand Reverb + Echo 7 : kop 3 + 4
Stand Reverb + Echo 8 : kop 3 + 1
Stand Reverb + Echo 9 : kop 2 + 4
Stand Reverb + Echo 10 : kop 1 + 2 + 3
Stand Reverb + Echo 11 : kop 2 + 3 + 4
Stand Reverb Only : geen koppen alleen galmveer

Mode switch RE 301 en RE 501:
Stand 1 : kop 1
Stand 2 : kop 2
Stand 3 : kop 3
Stand 4 : kop 1 + 2
Stand 5 : kop 2 + 3
Stand 6 : kop 1+2 + 3

Shadows instellingen RE 301: Hank Clean
Channel 1 db -35
level 2
Channel 2 & 3 db -35
level 0
Chorus 8 u
Mode 2 of 5
Echo Volume 10 u of 14 u
Reverb 0
Repeat rate 10 u of 14 u
Intensity 10 u
Bass 11 u
Treble 10 u
Output=High db -15
SOS Off
Switch to: Echo

Shadows instellingen RE 301: Hank Dirty
Channel 1 db -35
level 2
Channel 2 & 3 db -35
level 0
Chorus 0
Mode 5
Echo Volume 13 u
Reverb 0
Repeat rate 12 u
Intensity 9 u
Bass 11 u
Treble 12 u
Output=High db -15
SOS Off
Switch to: Echo

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 13

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Zaanse Shadow: 10

Donald: 7

Johan_de_Greyze: 5

alwin: 3

purist: 3

rudolfleon: 2

RobRijswijk: 2

Peter Roest: 1

Silverstring: 1

Rob Hengeveld: 1

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 87

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 1

Forums: 5

Topics: 62

Posts: 75

Newest Members:

Jos, Bertus14, Quadraverb, Hetty, Wout v Schooten

Administrators: Shadmast: 5, Henk: 41

error: Niet toegestaan !