De echo's van de oude sound: Binson | Berichten / Message | Forum

Het Forum is toegankelijk voor iedereen.

Om topics te plaatsen of daar op te reageren is vooraf registratie als Member vereist.

Members kunnen ook zelfstandig voor de agenda evenementen opmaken en aanbieden via de Forumpagina.
Door onze Members aan ons verstrekte gegevens zullen nooit aan derden worden doorgegeven.
Er is een uitzondering op deze regel:
Wanneer er een gerechtelijk bevel is uitgevaardigd om deze gegevens te verstrekken.

Na het wijzigen van de domeinnaam van deze site in februari 2015 zijn een aantal berichten verloren geraakt
en kunnen sommige Members inlogproblemen ondervinden.
Dit kan worden opgelost door opnieuw te registreren of een mailtje te zenden naar:
webmaster@cliff-shadowsmeeting.eu

Avatar

Please consider registering
guest

sp_LogInOut Log In sp_Registration Register

Register | Lost password?
Advanced Search

— Forum Scope —
— Match —

— Forum Options —

Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters

sp_Feed Topic RSS sp_TopicIcon
De echo's van de oude sound: Binson
22 februari 2013
14:39
Avatar
purist
Member
Members
Forum Posts: 3
Member Since:
22 februari 2013
sp_UserOfflineSmall Offline

Na de eerste topic over de oude versterkers is het een logische stap om te vervolgen met de echotoestellen, een heel belangrijk onderdeel van DE Sound. Als start een artikel over de door The Shadows gebruikte Binson’s, de types, de werking, de bediening en het onderhoud ervan. Veel linken voor diepere info. Die linken inzien kost wat tijd, maar dan heb je ook wat.

Milaan was vanuit oogpunt elektronische muziekapparatuur gezien een toonaangevende stad, belangrijke fabrikanten als Meazzi en Binson waren er gevestigd, beide onderhielden nauwe betrekkingen met Philips Milaan.
De Binson fabriek was gevestigd in het dorpje Settino Milanese onder de rook van Milaan, het lege fabrieksgebouw schijnt er nog steeds te staan. http://www.effectrode.com/magn.....n-history/
Dr. Bonfiglio Bini was de markante eigenaar en Mr. Scaramo Gaetano was de technische ingenieur, zie voor foto’s en info de site van Mr. Gaetano op leeftijd en volg de knoppen: http://binsonamoremio.altervis.....index.html

Binson produceerde vanaf 1958 tot 1982 een scala aan voor muziek- en podiumversterking benodigde elektronische apparatuur, t/m enorme PA installaties en mengpanelen, maar ook keyboards. Binson maakte rond 1972 nog wel de slag om hun buizenmodellen om te zetten naar transistortechniek (soms TR aanduiding), maar haakte af bij de daarop volgende elektronische ontwikkelingen.
Dat Binson internationaal opereerde blijkt uit de verschillende talen die je kunt aantreffen op het bedieningsfront, o.a. het Italiaans, Engels of Duits, ook werden Binson’s op de markt gezet met de merknamen Guild, Sound City en Eko.

Voor ons Shadows liefhebbers zijn de grijs- of goudkleurige Binson echo’s het meest relevant. Kijk eens op deze site onder de knop Shadows Gear, zie daarnaast het enorme productgamma echomodellen op:
http://audioexmachina.wordpres.....rec-bible/ en op
http://www.hendrixguitars.com/Ef022.htm
Hank Marvin is als Binson gebruiker in goed gezelschap met o.a. Led Zeppelin. Pink Floyd en David Gilmoure , dichter bij huis Eddy Christiani met de eerste Binson voor elektrische gitaar in Nederland http://nederrock.jimdo.com/dut.....c-guitars/ . De Binson’s zijn geschikt voor gebruik met bijna alle muziekinstrumenten en ook voor zang (o.a. de zusjes Maywood).

Na de Meazzi/Voxecho jaren stapte Hank rond 1961 over op Binson, aanvankelijk de kleine grijze B1 of Baby genoemd (ca. 1961-1980), zie :
http://www.thefabulousshadows......type=large
later ook de Echorec 4 knops type 1 ook wel genoemd B2 of MKII of Export (ca. 1969-1973),
zie: http://www.capponiclaudio.it/c.....g,italian/
mogelijk ook een 6 knops Echorec type 2, zie: http://vintageamps.com/plexibo.....38;t=89483 daarna wat tussenmodellen uitgeprobeerd en tot slot de transistor EC3 1978-1980 (Cavatina, Argentina).
Zie: http://www.suonoelettronico.co.....odello=EC3
en http://www.estecho.com/gear/Bi.....on_EC3.php
Rond 1978 kwamen ook de Roland echomodellen in beeld.

De Binson echo’s hebben als kenmerkende opbouw een gebalanceerde ronde metalen draaischijf (= drum / disc) waaromheen een haardunne afgeplatte metalen draad is gewikkeld om het magnetische veld op te wekken (Memory disc) zonder gebruik van tape. De B1 Baby modellen hebben een kleinere 3”schijf, de andere modellen de grotere 4”schijf.
De schijf wordt aangedreven door een AC motor met constante snelheid, tijdens het ronddraaien wordt het loopvlak licht gesmeerd middels een met olie besprenkeld langslopend leertje. Rondom de schijf staan 6 vaste elementen gegroepeerd: 1 opnamekop, 4 evenwijdig geplaatste weergavekoppen (heads) en een wismagneet (magneetwissen zorgt wel voor meer ruis dan een elektronische wiskop, ook zo bij de WEM Copycat).
Voor de oudere types werden grote Italiaanse zogenaamde Geloso pluggen toegepast voor aansluiting op de 3 gelijkwaardige input (E)- en outputkanalen (U), later kwamen er jack aansluitingen.
De regeling voor de 4 knops Echorec types gebeurt via het verlichte zwarte plexiglas voorfront middels een uiterst rechts geplaatste 12 standen (Ritardi) koppenselector (zie ook onderstaande tabel). Verder 3 stuks (van 1 tot 10) verstelbare regelknoppen: aan/uit/volume (spento inter.vol.reg.), echolengte (eco lung alo), echovolume (vol. eco alo) en een kattenoog (EM81 buis) als level-indicator in het midden. Het 6 knops Echorec type model 2 heeft twee regelknoppen (Echotone en Reverb/Repeat) toegevoegd. Met de 3 kanalenkiezer (selettore canali) kan 1 kanaal gekozen worden waarop de echo komt te staan, de andere 2 staan dan droog. De enige volumeknop regelt al de kanalen, deze constructie beperkt het aantal buizen.
In het versterkergedeelte zijn slechts 3 buizen toegepast, normaal gangbare ECC82 (1 stuks) en ECC 83 (2 stuks), de 6 knops modellen hebben extra ECC83 buizen voor o.a. toonregeling (ECC82=12AU7 en ECC83=12AX7).
De gelijkrichter is bij Binson geen buis zoals bij Meazzi/Vox echo’s maar een brugdiode, alsook in de Vox AC30 versterkers toegepast vanaf ca. 1968 i.p.v. de GZ34 gelijkrichtbuis.
De feedback komt op al de selecteerde weergavekoppen. Intern zijn insteltrimmers op de printplaat geplaatst, bij 4 knops toestellen 4 stuks, andere types hebben nog meer trimmers. Tijdens instellen moeten de regelknoppen op het voorfront op 12 uur (stand 5) gezet worden.
Het latere EC3 type heeft geen koppenselector maar 1 separate schakelaar per individuele kop, waarmee zelf alle combinaties kunnen worden gemaakt. Ook de EC 3 heeft nog een AC motor met constante snelheid. Zie: http://tylergrund.com/binson/b.....ondocs.htm
en http://www.effectrode.com/magn.....schematic/

Voor het onderhoud en de levensduur van de schijf en de koppen is schoonhouden en (vooral lichtjes) smeren van belang. Smeren mag alleen op en via het leertje met Binson olie of als alternatief dunne schone olie b.v. naamachineolie. Oppassen dat het aandrijfwiel of de motoras niet vet wordt en gaat slippen. Zie voor cleaning en schijfonderhoud:
http://www.effectrode.com/magn.....ec-manual/
Voor grondige revisie, modificatie en onderdelen van Binson’s is het wat zoeken naar het ter zake kundige adres. Na de sluiting van de Binson fabricagelijnen werd er nog tot de definitieve sluiting in 1996 fabrieksservice verleend en onderdelen en old stock resten rechtstreeks verkocht aan handelaren en reparateurs in o.a. Italie (Marcello Patruno, Milaan), Belgie, Engeland (ESE, Eric Snowball, in Maidstone / Kent) en Zweden. Die old stock voorraden drogen op en ook de gespecialiseerde, inmiddels op leeftijd zijnde, reparateurs stoppen van lieverlee hun activiteiten (o.a. Belgie en ESE). Maar met wat zoeken lukt het wel, zelfs worden in Italie en Zweden soms weer passende alternatieve onderdelen geproduceerd en gereviseerd (refurbished). Een Zweeds bedrijf (Lars Göran Karlsson) is gespecialiseerd in Binson onderhoud en herwikkeld zelf de drums met dunne weekijzerdraad.
Zie: http://www.lgk-teknik.se/index.html en http://www.effectrode.com/magn.....servicing/

In Nederland is het nog best mogelijk om een Binson te laten repareren en onderhouden, wel van belang is dat de technieker ervaring met Binson toestellen heeft. Bekend kwaaltje bij oude Binson’s is (zich nog niet goed tonend maar toch) verduurde (zwetende) bedrading, compleet (laten) herbedraden is vaak de beste optie.

Op verzoek nog wat nadere uitleg over samenstelling van de mogelijke echo’s in de Binson’s.

De delaytijden in MSec zijn door de evenwijdige plaatsing van de weergavekoppen tussen de koppen onderling gelijk maar per toestel anders: de delaytijd per kop is voor de Baby/B1 63 mS, voor de Echorecs 72 mS en voor de EC3 33 mS.
Hieruit ontstaan de schema’s:
Baby / B1: kop 1 63 - kop 2 126 - kop 3 189 en kop 4 252 mS.
Echorec’s: kop 1 72 - kop 2 144 - kop 3 216 en kop 4 288 mS.
EC 3 : kop 1 33 - kop 2 66 - kop 3 99 en kop 4 132 mS.

De weergavekoppen worden bij de Baby / B1 en bij de Echorecs gekozen middels de 12 Mode switch (Ritardi of 12 Head selector of Echo/swell switch):
Stand 1 : kop 1
Stand 2 : kop 2
Stand 3 : kop 3
Stand 4 : kop 4
Stand 5 : kop 1 + 2
Stand 6 : kop 2 + 3
Stand 7 : kop 3 + 4
Stand 8 : kop 3 + 1
Stand 9 : kop 2 + 4
Stand 10 : kop 1 + 2 + 3
Stand 11 : kop 2 + 3 + 4
Stand 12 : kop 1 + 2 + 3 + 4

Bij de EC 3 heeft iedere kop een eigen aan/uit schakelaar.

Forum Timezone: UTC 1

Most Users Ever Online: 13

Currently Online:
1 Guest(s)

Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)

Top Posters:

Zaanse Shadow: 10

Donald: 7

Johan_de_Greyze: 5

alwin: 3

purist: 3

rudolfleon: 2

RobRijswijk: 2

Peter Roest: 1

Silverstring: 1

Rob Hengeveld: 1

Member Stats:

Guest Posters: 0

Members: 87

Moderators: 0

Admins: 2

Forum Stats:

Groups: 1

Forums: 5

Topics: 62

Posts: 75

Newest Members:

Jos, Bertus14, Quadraverb, Hetty, Wout v Schooten

Administrators: Shadmast: 5, Henk: 41

error: Niet toegestaan !